Delain over het leven als professionele band vlak na hun concert op Graspop 2019

Delain op Graspop 2019
Graspop

Dat Graspop Metal Meeting niet vies is van een lekker potje Nederlandse Symphonic Metal is een understatement. Een van de graag geziene gasten in het bovengenoemde genre is Delain, dat in 2019 voor de vierde keer bij ons het beste van zichzelf mag geven. Martijn Westerholt (ex-Within Temptation) en zangeres Charlotte Wessels gaven een wervelende show op Graspop en wij spraken hen vlak daarna.

Hoe ging de show?

Delain: “Goed, het was warm, maar eigenlijk mogen wij niet klagen. Dat het publiek daar in de hitte stond, is echt te gek.”

Dit is jullie vierde keer op Graspop. Is het hier jullie tweede thuis aan het worden?

Martijn Westerholt: “Mijn eerste keer was met Within Temptation in 1998 dus het is eigenlijk al de vijfde keer voor mij persoonlijk. Het is hier altijd een feest, altijd speciaal. Graspop is steeds bijzonder, het is hier niet veranderd en dat is goed.”

Nieuwe EP én nieuwe plaat

Jullie brachten onlangs de EP ‘Hunter’s Moon’ uit om een nieuwe langspeelplaat aan te kondigen. Waarom eerst die EP?

“We hebben dat bij de afgelopen drie platen zo gedaan: eerst een EP en dan een volledige plaat. In het proces van het schrijven hebben we zoveel materiaal over dat we het zonde vinden dat het op de plank zou blijven liggen. We hebben een erg loyale fanbase die altijd maar vraagt dat we nieuw materiaal uitbrengen. We staan niet echt onder druk, maar zij willen het en wij willen hen dat graag geven.”

Napalm Records

Zijn de fans de baas?

Delain: “Op een bepaalde manier wel, ze zijn in zekere zin onze werkgever. Zonder hen kunnen wij dit werk niet doen. Het mooie is ook dat je zo’n groot publiek kan bereiken door iets te doen vanuit je passie. Onze fans zijn heel lief en trouw.”

Hoe zal de nieuwe plaat klinken?

“Dik, je mag een dikke sound verwachten. De natuurlijke evolutie van de band heeft zich voortgezet. We hebben altijd al een eigen sound gehad, maar nu durven we die meer neer te zetten en meer te experimenteren. De nieuwe plaat heeft een eigen sound. Charlotte, Guus en Martijn schrijven. Martijn is de producer, maar het is zo organisch geëvolueerd dat het nu eerder een groepsding is. In het begin was het eerder het project van Martijn, maar ik denk dat we nu onze sterkste en meest diverse plaat gaan uitbrengen.”

Graspop

Van Within Temptation naar Delain

Martijn, je zat bij Within Temptation. Wat was het idee achter Delain toen jullie begonnen?

“Ik wou zelf een project opstarten nadat ik ziek geweest was. Ik vroeg Charlotte en daarna is alles uit de hand gelopen op een positieve manier. Het loopt eigenlijk alleen maar verder uit de hand. We zijn nu echt een band, waarin iedereen zijn eigen, vaste waarde bijdraagt. Dat was vroeger zo met Within Temptation en nu is dat opnieuw het geval met Delain. Dat is vrij zeldzaam, dat zie je niet altijd.”

Hoe moeilijk is het om als professionele band het hoofd boven water te houden?

“Heel moeilijk. Je hebt nood aan een zeer duidelijke visie en je moet daarvoor door het vuur durven gaan. Dat komt ook voort uit passie. Uithoudingsvermogen en je eigen ding doen, zijn ook heel belangrijk. Je komt pittige momenten tegen, en daar kom je enkel overheen als het echt diep bij je zit.”

Graspop

Gesponsorde artikelen