Deliveroo-koeriers voegen de daad bij het woord en leggen het werk neer

Deliveroo-koeriers voegen de daad bij het woord en leggen het werk neer

Vanavond zijn er in verschillende Belgische steden stakingsacties van de koeriers van Deliveroo. De koeriers, voornamelijk studenten, zijn het niet eens met de wijzigingen in hun statuten waardoor ze vanaf 31 januari per levering in plaats van per uur betaald zullen worden. 

De koeriers van Deliveroo zijn het niet eens met de komende verandering in hun statuten. Ze zullen vanaf 31 januari namelijk moeten werken als zelfstandigen in plaats van in loonverband. Daardoor zullen ze betaald worden per levering in plaats van per uur. Dit heeft tot gevolg dat ze soms urenlang standby moeten blijven zonder dat ze er maar een cent aan verdienen. Verder zullen ze ook 30 tot 40 procent minder verdienen omdat ze zelf zullen moeten opdraaien voor hun verzekering, telefoonrekening en fietsherstellingen.

Protest

De meeste koeriers zijn het uiteraard niet eens met deze nieuwe maatregelen en startten een collectief. Met ongeveer 200 koeriers riepen zij, met de steun van de vakbonden CNE en ABVV, op tot een stakingsactie. Ze hopen zo dat ze kunnen blijven werken in loondienst via het systeem van Smart, waarmee ze nu werken.

Vandaag kwamen in Brussel een hondertal Deliveroo-koeriers samen en fietsten ze samen langs verschillende restaurants om op te roepen tot solidariteit. Ook in Luik verzamelden een stuk of 35 koeriers voor een gelijkaardige actie. En ook in Gent, Antwerpen en Mechelen vonden sensibiliseringsacties plaats.

In Gent was bestellen via Deliveroo de hele avond niet mogelijk.

De hele maand stakingsacties

Vrijdag werd sociaal overleg opgestart en binnen twee weken zit het collectief nogmaals met de directie van Deliveroo en de vakbonden rond de tafel.

De koeriers van Deliveroo dreigen ermee om nog de hele maand elke zaterdag het werk stil te leggen.

Screenshot deliveroo.be

Gesponsorde artikelen