Delta en Airbus werken samen aan ontwikkeling waterstof-vliegtuig

De Amerikaanse vliegtuigmaatschappij Delta Air Lines gaat vliegtuigbouwer Airbus helpen bij de ontwikkeling van een passagiersvliegtuig dat door waterstof wordt voortgestuwd. Dat hebben de twee bedrijven bekendgemaakt. Delta is de eerste Amerikaanse luchtvaartmaatschappij waarmee de Europese vliegtuigbouwer voor de ontwikkeling van waterstofvliegtuigen samenwerkt.

Delta voegde eraan toe dat het partnerschap van de Amerikaanse maatschappij geen enkele financiële investering vereist.

Zeroe

Airbus heeft plannen voor de productie van de Zeroe, een klein passagiersvliegtuig dat door waterstof wordt aangedreven en halverwege volgend decennium in dienst zou moeten worden genomen. “Het bedrijf wil feedback van klanten krijgen terwijl het nieuwe vliegtuig wordt ontwikkeld”, verduidelijkte Amanda Simpson, vicepresident Research & Technologie bij Airbus.

“We bevinden ons nog in de aanloop naar de fase van de productontwikkeling. Daarbij proberen we duidelijk te begrijpen welke mogelijkheden kunnen worden gecreëerd en welke toepassingen met kans op succes op de markt kunnen worden gelanceerd.”

Eerder dit jaar wees Airbus erop in samenwerking met de Frans-Amerikaanse motorfabrikant CFM International een demonstratiemodel te zullen bouwen. Bedoeling is om de voortstuwingstechnologie voor vliegtuigen op waterstof te testen.

Amelia DeLuca, vicepresident Duurzaamheid bij Delta, beklemtoonde dat de samenwerking moet kunnen aantonen welke vereisten er aan de inzet van het nieuwe vliegtuig zouden kunnen worden gekoppeld.

Daarbij zou ook worden gekeken naar de mogelijke productie van duurzame waterstof in de Verenigde Staten en de bevoorrading van de Amerikaanse luchthavens. De luchtvaartmaatschappij wierp tevens op dat het partnerschap met een aantal andere belanghebbenden ook zou pleiten voor een duurzame toekomst in de luchtvaart.

Duurzame vliegtuigbrandstoffen

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing stelt zich sceptischer op over de commerciële vooruitzichten van luchtvaart die door waterstof wordt aangedreven. Boeing verwacht meer resultaten van de overstap naar duurzame vliegtuigbrandstoffen.

Delta is een van de grootste klanten van Airbus. Eind vorig jaar beschikte de Amerikaanse maatschappij over een vloot van 368 vliegtuigen van de Europese constructeur. Op dit ogenblik heeft Delta bij Airbus bovendien nog een order voor 245 vliegtuigen lopen, met een optie op nog eens 120 bijkomende toestellen.

Het project Zeroe van Airbus wordt opgebouwd rond een vliegtuig van het type A380 dat met tanks voor vloeibaar waterstof is uitgerust. De wereldwijde luchtvaartindustrie heeft de Air Transport Action Group opgericht. Die moet ervoor zorgen dat de sector tegen midden dit decennium klimaatneutraal kan functioneren.

(kg)

Meer
Lees meer...