Delta Airlines laat vliegtuigstoelen minder achteroverleunen: zitten we binnenkort allemaal rechtop?

Delta Airlines laat vliegtuigstoelen minder achteroverleunen: zitten we binnenkort allemaal rechtop?

Even gaan liggen terwijl je verdervliegt: wie met Delta Airlines in de Verenigde Staten ligt, kan binnenkort raar opkijken. De luchtvaartmaatschappij besloot namelijk dat ze hun stoeltjes minder laag naar achteren zullen laten leunen. Niet comfortabel, niet minder veilig; wat is het probleem eigenlijk? 

Een medereiziger die zijn stoel achteroverleunt tijdens een vlucht van twee uur en nét als jij je koffie hebt gekregen: je zal niet de eerste zijn die je eraan ergert. Maar bij Delta is dat een aflopend verhaal: op de nieuwe vliegtuigen van de Amerikaanse vliegtuigmaagschappij zullen de stoeltjes minder ver naar achter kunnen.

Vijf centimeter minder

Op de Airbus A320, de nieuwe vliegtuigen van Delta Airlines, zullen de stoelen zo’n vijf centimeter naar achter kunnen. Dat is de helft van de tien centimeter die reizigers er momenteel krijgen. In eerste klasse gebeurt hetzelfde: daar gaat het van elf naar achteneenhalve centimeter. Nochtans komen er niet meer stoeltjes in de airbus, belooft Delta, het gaat ‘m om persoonlijke ruimte.

Volgens Johnny DiScalia, reisexpert bij JohnnyJet.com, is dat nog niet eens het stomste idee, want veel ruzies en frustraties op vliegtuigen, zijn volgens hem afkomstig van achteroverleunende stoelen. Aan Newsweek zegt hij dat: “Vliegtuigmaatschappijen zouden ons natuurlijk meer beenruimte moeten geven. Maar als ze dat niet gaan doen, zouden ze gewoon de leunknop moeten uitschakelen.” Volgens DiScalia zullen andere bedrijven snel volgen want: “zo zijn er minder herstellingen en gaan er meer vluchten door.”

Lowcost

’t Zal niet de eerste vliegtuigmaatschappij zijn die het doet, trouwens. Ook RyanAir en easyJet, die in Europa de facto gebonden zijn aan korte afstandsvluchten, bestelden al Airbussen waarbij de knoppen afwezig zullen zijn. daar klonk het dat op die manier “iedereen in de cabine een aangename reis verzekerd wordt.”

Of het onbeleefd is om je stoeltje te laten zakken, is het soort grote debat dat normaal gereserveerd wordt voor echt maatschappelijk relevante topics, zoals toiletpapierpositie of donsdekenverdeling. Hoe korter de vlucht, hoe minder aanvaardt, dat lijkt wel de teneur. Retaliatie is ook mogelijk: een schop tegen de achterkant van de stoel bij te snelle positiewissels lijkt ook aanvaardbaar.


Gesponsorde artikelen