Democraat Pelosi is nu voorzitster van het Huis in VS en die gaat het Trump lastig maken: “Geen muur!”

Democraat Pelosi is nu voorzitster van het Huis in VS en die gaat het Trump lastig maken: “Geen muur!”

Nancy Pelosi is in de VS benoemd tot de nieuwe Democratische voorzitter van het Huis, een onderdeel van het Amerikaans Congres. Ze lost de republikein Paul Ryan af. Pelosi opent meteen het vuur op Amerikaans president Donald Trump. Ze heeft gezegd dat er geen geld vrijgemaakt zal worden voor zijn muur op de grens met Mexico en dat de impeachment van Trump niet uitgesloten is.

Nancy Pelosi (Democratische Partij) is 78 jaar, komt uit Californië en heeft een indrukwekkend cv. Zo was ze van 2007 tot 2011 al voorzitter van het Huis. Dit keer werd ze verkozen met 220 stemmen. Er gingen 192 stemmen naar de Republikeinse kandidaat Kevin McCarthy die dus verloor. Dat meldt de Amerikaanse krant Washington Post.

(Trump overwoog eind vorig jaar nog om de noodtoestand uit te roepen om Chinese telecom te verbieden in de VS.)

Derde machtigste politieker

Het voorzitterschap van Pelosi maakt haar een van de machtigste mensen van de VS. Naast de president en vicepresident bekleedt ze de hoogste politieke functie in het land. Ze heeft heel wat in de pap te brokken als het aankomt op de agenda van het Huis. Zo bepaalt ze, om te beginnen, al over welke issues er gestemd wordt in het Huis.

(Amerikaanse grenspolitie zette dit jaar al traangas en plastic kogels in tegen vrouwen en kinderen.)

“Geen geld voor muur”

Het staat zo goed als vast dat Trump, met de Democraten in de meerderheid, kan rekenen op veel tegenstand tegen zijn beleid. Zo maakte Pelosi eerder al duidelijk dat ze niet mals zou zijn voor de president. “Neen, niets voor de muur”, zei ze toen ze de vraag kreeg of ze bereid was om Trump zijn zin te geven en 5 miljard dollar vrij te maken voor een muur op de grens met Mexico. “Wij spreken over grensbeveiliging.”

Toch riep een meerderheid van de Democratische afgevaardigden op om alsnog samen te werken met de Republikeinen.

(Ook minister Jim Mattis van Defensie treedt in februari af.)

Shutdown

Negen van de vijftien ministeries in de VS zitten sinds 22 december 2018 in een shutdown omdat ze het over niets eens raken. “Voor we kunnen onderhandelen, moeten we het eens worden over een aantal feiten”, zei Pelosi daarover in de Washington Post. “Maar hij (Trump, red.) wil dat niet doen. Het klopt niet dat mensen met ziektes het land overspoelen.” Ze zei ook dat ze zich “niet tot zijn niveau gaat verlagen”.

(Een uitgebreide analyse over hoe het net rond Trump zich aan het sluiten is, lees je hier.)

Impeachment niet uitgesloten

Bovendien sluit Pelosi niet uit dat Trump de laan uitgestuurd zal worden: “We moeten afwachten en zien wat er gebeurt met het rapport van Robert Mueller. We moeten niet gaan voor een impeachment om politieke redenen, maar we moeten het ook niet ontwijken om politieke redenen.”

(Trump koos vorige maand een voormalige presentatrice bij Fox als nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de VN.)

Nieuwe onderzoeken

Volgens analisten zit het er ook dik in dat er onder leiding van Pelosi onderzoeken zullen worden ingesteld naar de regering van Trump en zijn beleidsplannen. In de periode dat Paul Ryan (Republikeinse Partij) het bestuursorgaan voorzat, van 2015 tot 2018, kreeg Trump nagenoeg geen tegenstand.

Het Huis van Afgevaardigden is tegenwoordig trouwens diverser dan ooit. Zo zetelen er tegenwoordig in de Democratische fractie voor het eerst moslima’s, Indiaanse vrouwen en een man die openlijk homoseksueel is.

(Meer over de trade ware tussen China en de VS lees je hier.)

Gesponsorde artikelen