Democraten trekken van leer tegen Trump op impeachmentproces met nooit vertoonde beelden van bestorming Capitool

Op de tweede dag van het impeachmentproces van Donald Trump hebben de Democraten alles uit de kast gehaald om vooral de Republikeinse senatoren te overtuigen. Volgens de Democraten is Trump rechtstreeks verantwoordelijk voor de doden tijdens de rellen op het Capitool.

De nooit vertoonde beelden gaan door merg en been. De ‘impeachment managers’ tonen videomateriaal waarop Ashli Babbit wordt neergeschoten door een open raam. Ze probeert dan binnen te raken in het Capitool. “Hang Mike Pence op, hang hem op”, klinkt het in de gangen, op dertig meter van het kantoor waar Pence zich op dat moment verschuilt.

Menigte opgestookt

Met de video’s gaat het pleidooi van de impeachment managers van start op de tweede procesdag. Volgens de hoofdaanklagers heeft Trump “een systematische campagne gevoerd om twijfel te zaaien bij zijn aanhangers over de resultaten, dat was al maanden aan de gang. Toen de processen die hij aanspande, op niets uitdraaiden, heeft hij de menigte opgestookt.”

‘President Trump heeft een doelwit op Pelosi rug geplakt’, zegt Stacey Plaskett, een impeachment manager en gedelegeerde van de Maagdeneilanden. ‘En deze groep is in het Capitool binnengedrongen om haar aan te vallen.’

Twee dagen argumenten voeren

“Trump was geen onschuldige getuige, maar de ‘hoofd-oproerkraaier’, die “persoonlijk verantwoordelijk is voor het opjagen van de leden van het Lagerhuis die er verzameld waren om de verkiezingsresultaten van Joe Biden te ratificeren.”

De Democraten krijgen twee keer acht uur, op woensdag en donderdag, om hun beschuldigingen uiteen te zetten. Ze lijken erop gebrand om een pad te tekenen van Trump zijn ontkenning van zijn verlies naar de rellen in het Capitool.

Daarbij moeten ze ook enkele Republikeinen overtuigen. Analisten vrezen dat het betoog van de Democraten daarvoor tekort zal schieten en dat het impeachmentproces dus een maat voor niets zal geweest zijn. Binnen enkele dagen kennen we het antwoord.

Meer
Lees meer...