Depressie bespreekbaar maken: deze films en liedjes kunnen daarbij helpen

“Ik was er niet goed van”, dat is zowat de meest gehoorde reactie op de dappere reportage in Koppen gisteren waarin de jonge VRT-journalist Riadh Bahri getuigde over zijn depressie. Depressie kan iedereen overkomen en een juist beeld geven van de ziekte is belangrijk. Volgende liedjes en films hebben daar hun kleine steentje aan bijgedragen.

It’s Kind Of A Funny Story (2010)

It’s Kind Of A Funny Story is één van de meest toegankelijke verhalen over depressie en geestelijke problemen. Geschreven door Ned Vizzini die zelf een tijd in een psychiatrisch hospitaal verbleven heeft en dus weet waar hij het over heeft. Het verhaal gaat over de ambitieuze tiener Craig Gilner die zichzelf zoveel druk oplegt dat hij eronderdoor aan gaat.

Garbage – Only Happy When It Rains (1995)

Vrolijkheid is vaak moeilijk te verdragen, laat staan te begrijpen, voor mensen in een depressie. Zo zingt ook Shirley Manson in Only Happy When It Rains in regels als “I only listen to the sad sad songs” en zelfs letterlijk “‘I’m riding upon a deep depression.”

A Single Man (2009)

Een schitterende, ontroerende en ook op esthetisch vlak uitmuntende film van modeontwerper Tom Ford. Colin Firth speelt de rol van zijn leven als George die na het overlijden van zijn vriend op automatische piloot leeft.

The Smiths – Heaven Knows I’m Miserable Now (1984)

Er wordt vaak lacherig gedaan over de triestheid van The Smiths, maar de teksten van Morrissey zijn er vaak wel pal op, zo ook die van Heaven Knows I’m Miserable Now:

“In my life/Why do I give valuable time/To people who don’t care if I live or die ?Two lovers entwined pass me by/And heaven knows I’m miserable now”

Helen (2009)

Een beetje een overdramatische weekendfilm, maar wel een film die aantoont hoe moeilijk het is om te erkennen dat je kampt met een depressie, die benadrukt dat depressie een ziekte is die je besluipt en hoe moeilijk een depressie is voor je omgeving terwijl het zo belangrijk is dat je mensen in je omgeving hebt met wie je over je ziekte kan praten zonder dat ze je over je oordelen.

The National – Sorrow (2010)

De openingszin van dit nummer uit High Violet snijdt door merg en been:

“Sorrow found me when I was young/Sorrow waited/Sorrow won”

Melancholia (2011)

Een film die regisseur Lars Von Trier hielp met het bekampen van zijn eigen depressie. Het einde van de wereld nadert en we zien het relaas van twee zussen: de ene gaat bijna ten onder aan de angst door de naderende realiteit, de ander kijkt het einde van de toekomst bijna onverschillig tegemoet.

Michael Andrews feat. Gary Jules – Mad World (2003)

Origineel een nummer van Tears For Fears, maar in deze uitgeklede versie van Michael Andrews vanop de soundtrack van de film Donnie Darko komt het nummer nog harder binnen. Een nummer over iemand die alleen nog het trieste in de wereld kan zien.

Leaving Las Vegas (1995)

Het ligt er minder duidelijk op bij deze, maar ik heb Leaving Las Vegas altijd gelezen als een film over een man die alles verloren heeft en zich als gevolg daarvan voorneemt om zichzelf dood te drinken, omdat hij toch niets meer te verliezen heeft. De even deprimerende als prachtige film over twee miserabele mensen di, hoe ongelooflijk ook, gehecht raken aan elkaar. Lees ook het prachtboek van John O’Brien.

Ryan Adams – Save Me (2011)

De noodkreet van Ryan Adams waarin het makkelijk is om, als je naar de tekst luistert, de noodkreet te horen van iemand die ten onder gaat aan depressie, alleen nog maar op bed kan liggen met de gordijnen dicht met de wil, maar zonder de kracht om nog iets anders te doen.

Inside Out (2015)

En tot slot nog deze, eentje die binnen een tweetal weken in onze zalen zal landen. Uit de trailers spreekt het voornemen van Pixar om depressie bespreekbaar te maken in grote groepen. De emotie Joy verliest de controle over de andere emoties van Riley en daardoor komt ze meer onder invloed te staan van Sadness, Fear, Anger en Disgust. Het zou wel eens de belangrijkste film kunnen worden van Pixar tot nu toe.

Meer
Lees meer...