Is een derde prik van het coronavaccin onvermijdelijk?

Pascal Soriot, de CEO van AstraZeneca, kan nog niet met zekerheid zeggen of een derde prik van het coronavaccin nodig is om een blijvende bescherming te bieden tegen Covid-19. Pfizer/BioNTech liet eerder deze maand weten dat het van plan is om goedkeuring voor een derde dosis te vragen aan de Europese en Amerikaanse regelgevers. Ook Moderna is voorstander van een derde prik.

In ons land is volgens de meest recente cijfers 55 procent van de bevolking (inclusief minderjarigen) volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Wie gevaccineerd is met Pfizer, Moderna of AstraZeneca moet twee prikken krijgen om van een optimale bescherming te genieten. Maar de producenten van de vaccins zijn niet zeker of de twee prikken volstaan op om lange termijn voldoende bescherming te bieden tegen het coronavirus.

Pfizer vraagt goedkeuring derde prik

Het ministerie van Volksgezondheid van Israël liet eerder deze maand weten dat de effectiviteit van het Pfizer-vaccin bij mensen die het vaccin hebben gekregen in januari of februari is gedaald tot 64 procent. Een recent onderzoek gefinancieerd door Pfizer toonde dan weer aan dat de effectiviteit van het vaccin om de twee maanden met 6 procent afneemt.

Mikael Dolsten, de wetenschappelijk directeur van Pfizer, erkende eerder deze maand in een interview dat er een risico op herinfectie is omdat antilichamen afnemen. Volgens hem daalt de effectiviteit van het vaccin tot 84 procent zes maanden na de tweede injectie. Dat zei hij vorige week in een interview met CNBC. Pfizer is daarom van plan om de Europese en Amerikaanse regelgevers te vragen om een boosterdosis van zijn Covid-19-vaccin goed te keuren.

Volgens Dolsten tonen vroege gegevens uit eigen onderzoeken van het bedrijf aan dat een derde boosterdosis antilichaamniveaus genereert die vijf tot tien keer hoger zijn dan na de tweede dosis.

Moderna is voorstander

In mei liet Moderna via een persbericht weten dat het ook een voorstander is van een derde boostershot. Uit een onderzoek van het farmabedrijf bleek toen dat een derde dosis voor extra bescherming zorgt tegen varianten van het coronavirus. Het ging toen specifiek over de gamma- (Braziliaanse variant) en bètavariant (Indiase variant).

“We zijn bemoedigd door deze gegevens, die ons vertrouwen versterken dat onze boosterstrategie werkt tegen de varianten van het virus”, zei Stéphane Bancel, CEO van Moderna, toen.

Onduidelijkheid bij AstraZeneca

Ook AstraZeneca speelt met het idee om eventueel een derde prik toe te dienen. “We hebben nog geen helder antwoord op de vraag of een derde inenting met ons vaccin nodig is”, zei Soriot in een interview met CNBC. “Er zijn twee dimensies aan deze immuniteit. Om te beginnen zijn er de antilichamen die in de loop van de tijd afnemen. Maar de tweede, zeer belangrijke dimensie van vaccinatie zijn de zogenaamde T-cellen. Deze hebben de neiging mensen te beschermen tegen ernstige ziekte, maar zij zorgen ook voor duurzaamheid.”

“Met de technologie die we gebruiken, hebben we een zeer hoge productie van T-cellen. We hopen dat we een duurzaam vaccin kunnen maken dat gedurende een lange periode beschermt’, vervolgde hij. ‘Het is daarom niet zeker of een derde booster nodig zal zijn. Na verloop van tijd zal duidelijk worden of een derde dosis al dan niet noodzakelijk is.”

Maar wat zijn T-cellen? T-cellen zijn een soort witte bloedcellen die verschillende rollen spelen bij de verdediging van het lichaam tegen een binnendringend virus. Zij kunnen bijvoorbeeld de ziekteverwekker aanvallen of andere witte bloedcellen ondersteunen bij de productie van antilichamen.

Net zoals Dolsten erkende Soriot in het interview met CNBC dat de antilichamen na een tijdje afnemen. maar hij heeft naar eigen zeggen “nog geen afname van de werkzaamheid gezien.” Volgens hem is het weliswaar nog te vroeg om conclusies te trekken.

Volgens cijfers van Bloomberg zijn er al 3,98 miljard dosissen van de coronavaccins toegediend in 180 landen. Op dit moment worden er dagelijks 37,7 miljoen prikken gezet.

Lees ook:

Meer
Lees meer...