Derde SeaWorld-orka gestorven in minder dan een jaar: “Wat er hier gebeurt, is afschuwelijk”

Derde SeaWorld-orka gestorven in minder dan een jaar: “Wat er hier gebeurt, is afschuwelijk”

In SeaWorld is opnieuw een orka gestorven. Het attractiepark liet een 42 jaar oude orka inslapen omdat de gezondheid van het dier te ver achteruitgegaan was na een infectie op de luchtwegen. De dood is volgens een voormalige verzorger te wijten aan de “barbaarse levensomstandigheden” waarin het dier jarenlang gevangen zat. Het is al de derde orka die overlijdt in SeaWorld in minder dan een jaar tijd.

De orka in kwestie, Kasatka, was een moeder van vier, grootmoeder van zes en overgrootmoeder van twee, en was dan ook het hoofd van een grote familie orka’s in SeaWorld. Het dier was volgens SeaWorld al ziek sinds 2008, maar haar gezondheid was er de laatste tijd dermate op achteruitgegaan na een infectie op de luchtwegen dat het park het dier moest laten inslapen. Het is al de derde orka die sterft in het park in minder dan een jaar.

“Mentaal gebroken”

“Wat er maar blijft gebeuren in parken zoals SeaWorld is afschuwelijk”, getuigt John Hargrove, een voormalige verzorger in SeaWorld, aan Daily Mail. Hargrove nam in 2012, na 14 jaar in dienst te zijn, ontslag. “Ze stellen dat gevangen orka’s mensen iets kunnen bijbrengen, en jarenlang geloofde ik dat. Maar Kasatka had een ellendig leven, in barbaarse en verschrikkelijke levensomstandigheden. Ze leefde in een house of horrors, en ik was medeplichtig aan die leugen.”

En die erbarmelijke levensomstandigheden hadden volgens Hargrove duidelijk zijn impact gehad op de orka. “Ze was een van de meest gevaarlijke dieren die ik ooit ben tegengekomen. Deze dieren zijn gevangen, gefrustreerd en ongelukkig. Natuurlijk werken ze dat uit op mensen”, vertelt Hargrove. “Gevangen zitten in een dergelijke kleine tank breekt hen mentaal.”

“Ik moet hier iets op zeggen”

De overleden orka was amper 42 jaar oud, een pak jonger dan de gemiddelde levensverwachting voor orka’s. “In het wild kunnen deze prachtige dieren 80 tot 100 jaar worden”, legt Hargrove uit. “Ik moet hier iets op zeggen. Want als ik nog maar één persoon hierdoor ervan kan weerhouden om te betalen voor een dergelijk park waar orka’s worden gemarteld om circusacts uit te voeren, zal de dood van Kasatka niet tevergeefs geweest zijn.”

SeaWorld reageerde in een statement aan Daily Mail en deed de beschuldigingen af als verdraaiingen van de werkelijkheid. “Er is niemand meer toegewijd aan de gezondheid en het welzijn van deze dieren dan onze dokters en verzorgers die hier dagelijks met de families orka’s werken. Ons park wordt jaarlijks geïnspecteerd, en we slagen steeds met vlag en wimpel.”

Gesponsorde artikelen