“Derde Wereldoorlog start wellicht deze zomer. Als we geluk hebben wordt het geen nucleaire”

“Derde Wereldoorlog start wellicht deze zomer. Als we geluk hebben wordt het geen nucleaire”

De titel is een quote van een hoge Navo-generaal, die door voormalig NSA-topman, spion en professor Strategie aan het US Naval War College, John Schindler, werd getweet. Toogpraat? Feit is dat de spanningen tussen Europa, Rusland, China en de VS hoog oplopen dezer dagen. En dan is er uiteraard nog IS en het Midden-Oosten.

De waarschuwing komt er op een moment dat – hoewel we daar in België niks van merken – de Navo en een aantal Europese landen aan de grens met Rusland één van z’n grootste militaire oefeningen ooit houdt. Die manoeuvres zijn geen toeval: ze dienen om Putin en Rusland duidelijk te maken dat Europa zich niet neerlegt bij de veroveringsdrang van Putin in Oekraïne.

Het was ook een reactie op het aanhoudend opduiken van Russische vliegtuigen in het West-Europese luchtruim en onderzeeërs in de territoriale wateren van een aantal Baltische staten maar ook Finland en Zweden.

Twee dagen

In Letland, Estland en Litouwen zijn ze wel degelijk bang dat Putin zijn zinnen op hen heeft gezet. De meeste Navo-generaals zijn het erover eens dat zo’n scenario militair alvast haalbaar is. Twee dagen, stelde één van hen nog deze week, is wellicht genoeg voor de Russen om die drie landjes te veroveren.

De grote vrees is dat de tijd die Putin nodig heeft om de Baltische staten te bezetten te kort is voor de Navo om te reageren – tegen dat er een consensus is om iets te doen, zullen de Russische troepen gebeiteld zitten. En krijg ze dan nog maar eens weg.

Nukes

Met een offensief met traditionele wapens? Dat vergt de fameuze boots on the ground, impliceert lijkzakken met Europese soldaten en wordt algemeen gezien door de militairen als een politieke no go. Dus, hoe waanzinnig dat ook lijkt anno 2015, is op het moment van zo’n bezetting door de Russen een nucleair scenario, te beginnen met het dreigen met nukes, het meest plausibele scenario.

De Russen maken iedereen zenuwachtig, zelfs de neutrale Zweden, die ook meededen aan de Navo-oefening Dynamic Mongoose. De Navo stuurde ook troepen om te oefenen in “live-fire exercises” in Estland en deze week begon een militaire oefening die 12 dagen duurt met vliegtuigen uit de VS, de UK, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Nederland in Finland, Noorwegen en Zweden.

700 tanks

Ook deze week werd duidelijk dat Rusland de LNR en DNR (de zelfuitgeroepen volksrepublieken Luhansk en Donetsk) blijft bewapenen. De “rebellen” in Oekraïne hebben ondertussen 700 tanks, meer dan 1.100 ACV’s (armoured combat vehicle), 600 stukken zware artillerie en 380 MRLS (multiple rocket launchers). Dat zijn meer tanks dan Duitsland en Frankrijk samen hebben bijvoorbeeld.

De Russen hielden hun eigen war games met … de Chinezen in de Middellandse Zee. Waarmee die ook een punt willen maken.

Ondertussen in China

In China werd deze week ook gedreigd met oorlog. “Als de VS er een punt van maakt dat we stoppen met onze activiteiten in de Zuid-Chinese Zee, dan is een oorlog onvermijdelijk” was in Beijing te horen. China is momenteel eilandjes aan het opspuiten in de Zuid-Chinese Zee, ver van z’n eigen kusten, en heeft daar al wapens geplaceerd. Het maakt onder meer de Vietnamezen, de Filipino’s, de Taiwanezen, de Maleisiërs en de Japanners erg zenuwachtig en dat maakt de Amerikanen dan weer zenuwachtig.

En het escaleert. De Chinezen hebben een no fly zone uitgeroepen en zeggen dat ze “Amerikaanse provocaties” niet meer zullen slikken. Deze week raakte ook bekend dat Beijing 20 van z’n DF-5 intercontinentale kernraketten een upgrade heeft gegeven: ze hebben voortaan drie in plaats van één atoombom aan boord. China is ook 700 extra lange-afstandsraketten met kernwapens aan het bouwen.

WO III

George Soros, één van ’s werelds rijkste, maar ook meest gerespecteerde zakenmannen en een grote filantroop, waarschuwde vorige week nog dat “If there is conflict between China and a military ally of the United States, like Japan, then it is not an exaggeration to say that we are on the threshold of a third world war”.

The Global Times, een Engelstalige krant van de Chinese overheid, schreef deze week doodleuk dat “We do not want a military conflict with the United States, but if it were to come, we have to accept it” en “The intensity of the conflict will be higher than what people usually think of as ‘friction’.” Eerder schreef The People’s Daily dat “Beijing should prepare itself for a third world war arising out of the standoff between the United States and Russia over Ukraine”.

Het kalifaat niet vergeten

En dan is er uiteraard nog het Midden-Oosten en het probleem van de aan de gang zijnde vorming van een Islamitisch kalifaat. Die situatie kennen we misschien nog wel het best. Hoewel. Deze week waarschuwde de premier van Singapore dat Islamitische Staat naast het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Centraal-Afrika ook van plan is om van Zuidoost-Azië een provincie van z’n kalifaat te maken. IS heeft al zoveel Indonesiërs en Maleisiërs ingelijfd bijvoorbeeld dat ze een eigen leger hebben: de Katibah Nusantara (de Malay Archipelago Combat Unit).

Gesponsorde artikelen