Dertien Russen en drie Russische bedrijven aangeklaagd wegens inmenging Amerikaanse presidentsverkiezingen

Dertien Russen en drie Russische bedrijven aangeklaagd wegens inmenging Amerikaanse presidentsverkiezingen

Dertien Russen en drie Russische bedrijven zijn officieel in verdenking gesteld wegens inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen van 2016. Met die aanklacht begint een nieuwe fase van het FBI-onderzoek onder leiding van Robert Mueller.

Robert Mueller, de speciaal aanklager die onderzoek doet naar Russische inmenging in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen, heeft dertien Russen en drie Russische bedrijven aangeklaagd. Dat meldt de Britse publieke omroep BBC. De officiële aanklacht bestaat uit tachtig punten, waaronder samenzwering, fraude, bankfraude en identiteitsroof.

Ze worden ervan verdacht een grootschalige operatie op poten gezet te hebben om de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Volgens Rod Rosenstein, de Amerikaanse viceminister van Justitie, dateren de eerste voorbereidingen voor bovenstaande sabotage al van 2014. Een aantal Russen vestigden zich midden 2016 in de VS en gedroegen zich vooral op internet als activistische Amerikanen met een boontje voor huidig president Donald Trump. Rosenstein zegt dat er “information warfare” gevochten werd, een oorlog via sociale media als Twitter, Facebook en Instagram. Het was hun doel om Amerikanen het vertrouwen in de nationale politiek en de presidentskandidaten te doen verliezen. Rosenstein wijst er wel op dat het niet vaststaat dat de activiteiten van bovenstaande Russen de verkiezingsuitslagen uiteindelijk beïnvloed hebben.

De ‘chef’ van Poetin

De akte van beschuldiging stelt dat de zakenman Yevgeny Prigozhin, één van de bondgenoten van de Russische president Vladimir Poetin, bovenstaande groep gefinancierd heeft “met als strategisch doel om verdeeldheid te zaaien in het Amerikaanse politieke systeem”. Ook zou Prigozin sinds midden 2016 de campagne van Trump actief gesteund hebben om de democratische kandidate Hillary Clinton te dwarsbomen. Hij zou ook “zonder hun medeweten” leden van het campagneteam van Trump gecontacteerd hebben.

Prigozin wordt in de Russische media ‘de chef van Poetin’ genoemd, omdat Poetin officiële banketten en diners, inclusief bezoeken van buitenlandse staatshoofden, bijna uitsluitend in de restaurants van Prigozin laat doorgaan.

Het team van FBI-procureur Robert Mueller onderzoekt ook of er bewijzen zijn van een (bewuste) samenwerking tussen Russen het campagneteam van Trump. Ook wordt er bekeken of Trump geprobeerd heeft om het onderzoek naar de Russische inmenging tegen te werken.

Uiteindelijk werden ook drie medewerkers van het campagneteam van Trump in staat van beschuldiging gesteld. Voormalig campagnedirecteur Paul Manafort is één van hen. Michael Flynn, de voormalige raadgever voor nationale veiligheid, heeft al toegegeven dat hij heeft gelogen tegen de FBI en stemde toe om samen te werken met het gerecht.

Trump blijft koppig

Ondertussen blijft president Trump met klem ontkennen dat Rusland iets met de Amerikaanse presidentsverkiezingen te maken heeft. Dat zou natuurlijk afbreuk doen aan zijn overwinning. Onlangs bleek nog dat hij speciaal aanklager Robert Mueller, die het groot onderzoek naar de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen van 2016, wou laten ontslaan.

Moskou verwerpt ook alle beschuldigingen die vanuit de VS aan hun adres worden gemaakt. Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd. Een Russisch parlementslid spreekt in een eerste reactie van “alweer een anti-Russische manoeuvre”.

Gesponsorde artikelen