Left Right
scrollTop top

Desinfecterende handgel misschien toch niet ideaal: bacteriën sterven trager


Hand sanitizer
© GettyImages

Je kent dat gevoel wel: je neus proper maken, terwijl er een bende mensen naar je zit te staren. Omdat je dat vervelend (en misschien wel vies) vindt grijp je erna naar die desinfecterende handgel. Daarmee wil je duidelijk maken: ‘Ik ben wel degelijk een proper iemand’. Maar wacht, is dat eigenlijk wel zo gezond, die crèmes?

Je kent onwaarschijnlijk van die momenten dat je je handen wil wassen, maar toch naar die desinfecterende handgel grijpt. Vaak staat op de verpakking dat het 99 of zelf 100 procent van de bacteriën doodt. Maar is dat ook effectief zo?

Bacteriën gaan niet dood

Een nieuwe studie vond namelijk dat crèmes en gels die gebaseerd zijn op ethanol helemaal niet zo goed zijn. Ze doden waarschijnlijk niet eens de bacteriën die op je hand zitten en je ziek kunnen maken. Dat komt volgens de studie omdat er nog slijm aan je handen zit. Goor, maar wel waar.

Japanse researchers verzamelden slijm van verschillende mensen die griep hadden. Dat smeerden ze op de vingertoppen van 10 (on)gelukkige deelnemers aan het experiment. Erna brachten de onderzoekers hand sanitizer aan.

Het ethanol dat in het product zat, doodde geen enkel van de griepvirussen, zelfs niet toen de onderzoekers het product maar liefst twee minuten lieten intrekken. Het duurde vier minuten vooraleer de bacteriën onschadelijk gemaakt werden en niet langer besmettelijk waren.

Zwaar contrast

De resultaten van die nieuwe studie staan in zwaar contrast met voorgaande studies. Die toonden namelijk aan dat ethanol wel degelijk een gunstig effect had op bacteriën.

“In onze studie werkten hand sanitizers ontzettend goed vergeleken met water en zeep”, vertelt dokter Charles Gerba, professor aan de universiteit van Arizona aan CNN. “De reden dat mensen bacteriën niet doden door hun handen te wassen is omdat ze dat te kort doen. We hebben dat bij onze testpersonen uitgezocht. Amper 11 seconden. Dus niemand doet het lang genoeg.”

Volgens het Japanse onderzoek lag de oorzaak dat de bacteriën zo langzaam doodgingen aan de dikte van het slijm. Als het slijm dat op je hand zit gedroogd is (wat maar liefst een half uur duurt) en er dan pas een desinfecterende handgel wordt aangebracht, sterven de bacteriën binnen dertig seconden.

De tip die de Japanse onderzoekers meegeven: je handen dertig seconden lang wassen met zeep. Op die manier sterven alle bacteriën en is de kans op ziek worden, een stuk kleiner.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  691.854
 • Aantal
  doden
  20.726