Deze 15 films veranderen ongetwijfeld jouw kijk op de wereld

Ben jij ook zo’n movie addict? I knew it! Wat is er fijner dan lekker chill een goeie film te bekijken? Niets, inderdaad.  En ben jij ook zo blij wanneer een film jou aan het denken zet? Wel, deze lijst bevat 15 films die jouw kijk op de mensheid én de wereld zal veranderen. Deze pareltjes staan trouwens willekeurig gerangschikt.

1. Waking Life

Zet je schrap want deze film van Richard Linklater is een echte informatiebom.

Het gaat over een jongeman die tijdens zijn droom verschillende mensen ontmoet. De gesprekken gaan over wetenschap, filosofie en de zin van dromen.

De film is net een soort van animatiefilm waarbij de lijnen rond de personages en de achtergronden constant bewegen. Dat geeft echt een speciaal, soms dronken effect.

IMDb-score: 7.8 – RottenTomatoes: 8

2. American History X

Dit meesterwerk van Tony Kaye is ongetwijfeld een van de beste films ooit gemaakt rond het thema racisme.

Edward Norton speelt de hoofdrol in dit drama en is een charismatische neo-nazi die na zijn gevangenisstraf er alles aan doet om zijn jongere broer op het juiste pad te houden.

IMDb: 8.6 – RottenTomatoes: 8.4

3. The Man from Earth

Een vaarwelfeestje in een blokhut voor Professor John Oldman, die bijna verhuist, draait uit op een waar kruisverhoor wanneer hij beweert dat hij 14.000 jaar oud is. Zijn collega’s, elk expert op een bepaald vakgebied, doen er alles aan om ervoor te zorgen dat Oldman door de mand valt.

IMDb: 8 – RottenTomatoes: 8

4. Die Welle

Een Duitse leraar wil tijdens een schoolproject zijn leerlingen de kracht en het gevaar van een dictatuur aan de lijve laten ondervinden.

Hij richt met zijn leerlingen ‘die Welle’ op (‘de golf’ in het nederlands). De klasgroep neemt het project zeer serieus op, met alle gevolgen vandien.

IMDb: 7.6 – RottenTomatoes: 7.6

5. Happiness

Dit pareltje met o.a. Philip Seymour Hoffman gaat over de pursuit of happiness van mensen met geestelijke problemen. Volg het verhaal van o.a. een pedofiel, een nymfomane, een aseksuele vrouw, …

Regisseur Todd Solondz heeft deze film volgepropt met zwarte humor, wat gezien de aard van de personage’s, de film redelijk ‘fout’ maakt. Happiness is een echte aanrader!

IMDBb: 7.8 – RottenTomatoes: 7.8

6. V for Vendetta

Deze topfilm van James McTeigue gaat over ‘V’ , een burgerwacht die altijd het Guy Fawkes masker draagt. Samen met een jonge vrouw, gespeeld door Natalie Portman, wil hij het totalitair regime in Engeland omvergooien.

IMDb: 8.2 – RottenTomatoes: 7.8

7. Her

Dit is een pakkend romantisch drama over de liefde tussen de eenzame schrijver Theodore (Joaquin Phoenix) en Samantha (Scarlett Johansson), de A.I. van een computerbesturingssysteem.

Het toont de invloed van technologie op de mens en de gevolgen ervan.

IMDb: 8 – RottenTomatoes: 8

8. Mr. Nobody

Dit meeslepende drama met topacteur Jared Leto werd geregisseerd door de Belg Jaco Van Dormael.

Een mens maakt verschillende keuzes in zijn leven en die hebben elk hun eigen gevolgen. De film behandelt verschillende scenario’s die mogelijk waren in het leven van Nemo.

IMDb: 7.9 – RottenTomatoes: 7.6

9. Interstellar

Met Interstellar heeft Christopher Nolan (regisseur van de Batman films, Inception en Memento) alweer een meesterwerk op zijn palmares staan.

Een groep astronauten gaat op zoek naar een nieuwe, leefbare planeet voor de mens omdat de aarde stilaan onbewoonbaar wordt.

IMDb: 8.7 – RottenTomatoes: 8.4

10. The Thin Red Line

Deze WOII oorlogsfilm speelt zich af in Guadalcanal (Salomoneilanden). Het was één van de zwaarste slagen in the pacific. De Amerikanen leden er zware verliezen tegen de Japanners.

De film volgt het verhaal van de marinier Witt die met een filosofische bril naar de oorlog kijkt. Het toont de bittere wreedheid van oorlog en de impact van de gebeurtenissen op de soldaten.

IMDb: 7.6 – RottenTomatoes: 7

11. Fight Club

O wee als je deze kaskraker met de sterren Brad Pitt en Edward Norton niet kent!

Een depressieve jonge man heeft het gevoel dat hij gevangen zit in de sleur van het leven en in de materialistische maatschappij waarin hij leeft. Op een zakenreis ontmoet hij Tyler Durden, een charismatische man, die zijn leven compleet verandert.

IMDb: 8.9 – RottenTomatoes: 8.4

12. Hunger

Deze beklijvende film van Steve McQueen speelt zich af in Noord-Ierland in de jaren ’80 en is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Gevangene Bobby Sands, lid van de IRA, organiseert samen met zijn medegevangen een hongerstaking. De film toont de wreedheid van de Engelse gevangenissen in Noord-Ierland. Daarnaast laat het de vastberadenheid zien van de IRA-leden om een vrij Ierland te stichten.

IMDb: 7.6 – RottenTomatoes: 7.4

13. La Haine

Dit Franse drama met o.a. Vincent Cassel speelt zich af in de banlieu van Parijs.

Na rellen wordt Abel, een jongeman van Arabische origine, zwaar geslagen door de politie. Vinz vindt op die plaats een pistool en dreigt ermee een agent neer te schieten als Abel sterft.

IMDb: 8.1 – RottenTomatoes: 8.6

14. Das Leben der Anderen

Oost-Berlijn 1984, de stasi in de DDR luistert mensen af die een bedreiging vormen voor de staatsveiligheid.

Gerd Wiesler, een agent van de Stasi, wordt stilaan geobsedeerd door het leven van de schrijver en zijn vriendin die hij al weken afluistert.

IMDb: 8.5 – RottenTomatoes 8.8

15. Three Idiots

Deze komische Bollywoodfilm gaat over drie ingenieurstudenten die in de harde wereld van een Indische universiteit terecht komen. Er heerst weinig vrijheid en de druk is er hoog.

De film behandelt de fouten in het onderwijssysteem, de materialistische samenleving en de aanwezigheid van het kastensysteem in India.

IMDb: 8.5 – RottenTomatoes: 8.8

Bron: IMDb en RottenTomatoes
Meer
Lees meer...