Left Right
scrollTop top

Deze 25 optredens mag je zeker niet missen op Graspop 2018


Deze 25 optredens mag je zeker niet missen op Graspop 2018

Graspop is vandaag eindelijk van start gegaan! Dit jaar krijgen we vier volledige dagen metal, gebrul en pintjes. En er komen heel wat kleppers langs. Deze 25 concerten op Graspop 2018 wil je voor geen geld van de wereld missen.

1. Guns N’ Roses

Met hun ‘Not In This Lifetime Tour’ bewees Guns N’ Roses afgelopen zomer op TW Classic al dat ze het nog kunnen. En de toppers van de klassieke line-up zullen op het podium staan: Axl Rose aan de micro’s, Slash op de sologitaar en Duff McKagan op de bas.

Guns N’ Roses ontstond in 1985 uit de assen van twee Californische rockgroepen: L.A. Guns en Hollywood Rose. Ze werden al gauw de koningen van Los Angeles en met hun plaat ‘Appetite for Destruction’ uit 87 braken ze definitief door. Guns N’ Roses staat sindsdien bekend voor de virtuoze gitaarsolo’s van Slash en de hoge glamrock-screams van zanger Axl. Met platen als ‘Use your illusion I/II’ en ‘The spaghetti incident?’ volgden monsterhits als Sweet Child o’ Mine, Welcome to the Jungle, Paradise City en Yesterdays elkaar vliegensvlug op.

In 1997 waren alle originele leden buiten Axl Rose uiteindelijk vertrokken. Toen werd Guns N’ Roses in feite zijn soloproject. Veel van de bandleden kampten sinds het begin van de groep al met heroïne- en drankverslavingen. Ook hadden de ego’s van de individuele bandleden in die tijd kolossale proporties aangenomen en maakten ze voortdurend ruzie. Het was lange tijd heel stil rond Guns N’ Roses tot Axl in 2008 de full-length ‘Chinese Democracy’ op ons afvuurde. Sinds 2016 is gitarist Slash weer aan boord en verkoopt Guns N’ Roses op zijn duimpje ganse Sportpaleizen uit. Dit jaar geven ze maar liefst dertien stadionshows doorheen Europa en zijn ze headliner op grote Europese festivals.

Afspraak op donderdag om 22 uur.

2. Iron Maiden

Iron Maiden werd in 1975 opgericht door bassist en bandleider Steve Harris. Het duurde tot 1980 tot hun zelfgetitelde debuut in de rekken lag, maar de groep zette meteen het bluesy hardrockwereldje op zijn kop met progressieve gitaarharmonieën, dynamische baspartijen, screamende vocals en hyperactieve drums. Om nog maar te zwijgen van de sinistere onderwerpen, waar de band destijds over zong.

Met het toetreden va zanger Bruce Dickinson brak Iron Maiden definitief door. Iconische platen als ‘Killers’, ‘The Number of the Beast’, ‘Piece of Mind’ en ‘Powerslave’ werden wereldwijd door jonge headbangers gedraaid. En songs als The Trooper, Run to the Hillsen 2 Minutes to Midnight inspireerden uiteindelijk groepen als Metallica en Slayer om zelf muziek te maken. Sinds 2000 heeft de groep een vast tourschema en passeren ze geregeld in België. Ambiance verzekerd!

Afspraak op vrijdag om 21 uur 05.

3. Ozzy Osbourne

Ook the prince of darkness is van de partij. De zanger stond voor het laatst solo in Dessel in 2012. In 2016 gaf Black Sabbath met Ozzy als frontman nog hun laatste Belgische concert op Graspop. Met die groep stond hij begin jaren 70 aan de wieg van het metalgenre. Uit platen als ‘Paranoid’, ‘Black Sabbath’, ‘Master of Reality’ en ‘Vol. 4’ kwamen meezingers als Iron Man, Paranoid, Into the Void en Snowblind voort, die Ozzy ook al eens solo durft te brengen. Begin jaren 80 ging hij zijn eigen weg met gitaaricoon Randy Rhoads (R.I.P.) in de arm. Zijn bekendste nummers zijn Crazy Train, Mr. Crowley en Bark at the Moon. Decennia geleden kwam Ozzy onder vuur te liggen omdat hij op het podium de kop van een vleermuis afgebeten had. Hopelijk blijven onze nekken dit weekend gespaard!

Afspraak op zondag om 22 uur 30.

4. Judas Priest

Judas Priest is één van de speerpunten van de speerpunten van de NWOBHM (New Wave Of British Heavy Metal). Met hun typische hoge vocalen en twin guitars veroverden ze de wereld. Hun eerste vier rockplaten uit de jaren 70 waren geen commercieel succes, maar met de legendarische plaat ‘British Steel’ uit 1980, waarop meezingers als Breaking The Law en Living After Midnight staan, sloegen ze een homerun. De klassieke albums volgden elkaar op met ‘Point Of Entry’, ‘Screaming For Vengeance’ en ‘Defenders Of The Faith’. Ook in de jaren 90 bleef de groep relevant met de razendsnelle speed metal knaller ‘Painkiller’. Hun laatste plaat ‘Redeemer Of Souls’ dateert van 2014 en die is écht een knaller.

Afspraak op zondag om 21 uur 05.

5. Volbeat

Voor de derde keer al zullen de Deense wildebrassen van Volbeat volgend jaar op Graspop staan. Ze brengen een eigenzinnige variant op groove metal met een knipoog naar goeie, ouwe rockabilly. Hun meest recente album ‘Seal the Deal & Let’s Boogie’ uit 2016 werd enorm goed onthaald. Dat wordt uitkijken naar meezingers als Heaven Nor Hell, Black Rose, For Evigt, Lola Montez en Still Counting.

Afspraak op zaterdag om 22 uur 35.

6. Jonathan Davis

Jonathan Davis is de zanger van Korn, maar al sinds 2007 heeft hij een soloproject lopen. En dat is, om het zacht uit te drukken, speciaal. In plaats van beroep te doen op een basgitarist, heeft Davis een contrabassist in dienst genomen en er staat ook een toetsenist op het podium die allerlei geschifte geluidjes uit de speakers tovert. Tijdens zijn performance is Davis totaal van de wereld. Hij heeft de helft van de tijd zijn ogen toe, beweegt alsof hij in een trance zit, en jongleert met zijn typische Korn-stem van héél hard naar héél zacht. Creepy! En dat allemaal op een bedje van ultralage, trillende gitaren. Eerder dit jaar verscheen zijn eerste soloplaat ‘Black Labyrinth’ die goed onthaald werd met songs als Basic Needs, What It Is en Underneath My Skin.

Afspraak op donderdag om 19 uur 40.

7. Ghost

Ghost is dikke fun: vijf van de zes bandleden dragen lange zwarte gewaden, waardoor ze onherkenbaar zijn, en de zanger is verkleed in een soort duivelse sinterklaas. Geen vieze, vuile death metal, maar goeie ouwe, aanstekelijke hardrock met een knipoog naar de jaren 70. Hun laatste plaat ‘Prequelle’ kwam dit jaar nog uit en kreeg goede recensies. Dat belooft een dik feestje te worden, inclusief kippenvel.

Afspraak op donderdag om 20 uur 50.

8. Billy Talent

De mannen van Billy Talent spelen melodieuze punkrock met haar op. De groep brak helemaal door met hun tweede plaat ‘Billy Talent II’ uit 2006 met een vrij toegankelijke sound en een stuk minder vieze woordjes dan bij hun eerdere werk. Billy Talent wordt vaak in één adem genoemd met acts als Rage Against The Machine, Stone Temple Pilots, Soundgarden, Pearl Jam en de Red Hot Chili Peppers. Hun grootste hits zijn Fallen Leaves, Red Flag, Rusted from the Rain en Try Honestly.

Afspraak op zondag om 15 uur 30.

9. Limp Bizkit

Deze band met Fred Durst aan het roer zijn onvervalste Nu Metal-pioniers. Het concept: draaitafels, zware gitaren, vette beats en meedogenloze rappartijen. Hits als Rollin’, Nookie en My Generation deden de grondvesten van Dessel in 2014 al daveren.

Afspraak op zondag om 17 uur 30.

10. Hollywood Vampires

Een supergroep met een grote ‘S’. The Hollywood Vampires bestaat uit niemand minder dan Alice Cooper, Aerosmith-gitarist Joe Perry en Johnny Depp. Onder andere Guns N’ Roses-bassist Duff McKagan en The Cult-drummer Matt Sorum spelen live mee. Ze hebben al een debuutplaat uit met eigen songs en covers van The Doors, Alice Cooper en Led Zeppelin. Dat wordt vast en zeker een dikke show!

Afspraak op zondag om 19 uur 40.

11. Fleddy Melculy

Dikke fun van eigen bodem! Afspraak op donderdag om 19 uur 05.

12. A Perfect Circle

A Perfect Circle is een progressieve supergroep met (ex-)leden van Tool, Nine Inch Nails en Marilyn Manson. De invloeden van die groepen zijn goed te horen, maar A Perfect Circle is een stuk melodieuzer. Voor de metalliefhebber die eens iets anders wil. Hun bekendste nummers: Judith, The Outsider, The Noose en The Hollow.

Afspraak op zondag om 10 na middernacht.

13. Corrosion of Conformity

Afspraak op zondag om 20 uur 10.

14. Parkway Drive

Afspraak op vrijdag om 23 uur 15.

15. Megadeth

Afspraak op zaterdag om 21 uur 15.

16. Bloodbath

Afspraak op zaterdag om 22 uur 45.

17. Kreator

Afspraak op zaterdag om 18 uur 50.

18. Marduk

Afspraak op zaterdag om 19 uur 20.

19. Kataklysm

Afspraak op donderdag om 23 uur 30.

20. Carach Angren

Afspraak op vrijdag om 16 uur 15.

21. Septicflesh

Afspraak op vrijdag om 17 uur 45.

22. Anti-Flag

Afspraak op vrijdag om 18 uur 25.

23. Zeal & Ardor

Afspraak op vrijdaag om 14 uur.

24. Watain

Afspraak op vrijdag om 20 uur 55.

25. Meshuggah

Afspraak op zondag om 23 uur 30.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899