Deze 3 verzekeringen worden volgend jaar opnieuw wat duurder

Geschreven met de input van Coronadirect.be

Het nieuwe jaar brengt altijd weer wat nieuws, maar er zijn ook een aantal zaken die elk jaar terugkeren. Zo zal men in 2022 gelukkig opnieuw de reeks spannende belevenissen van Fernand Costermans en Dimitri De Tremmerie uitzenden. Daarnaast zullen er weer heel veel goede voornemens in de prullenbak verdwijnen en zal het leven opnieuw wat duurder worden. Ook in de verzekeringssector zijn er een aantal prijsstijgingen te verwachten. Vooral de brandverzekering wordt het kind van de rekening. En zo gaan sommigen al wat gelukkiger het nieuwe jaar in dan anderen.

Brandverzekering wordt flink duurder in ons land

Voor veel mensen is een brandverzekering een must, bijvoorbeeld voor deze onnozelaars die de vreemdste capriolen maken. Toch wordt zo’n brandverzekering telkens maar weer duurder en duurder. De afgelopen tien jaar is de brandverzekering in ons land maar liefst 43(!) procent duurder geworden. Na de watersnood in het zuiden van ons land werd er al snel gewaarschuwd dat de premie ook de komende jaren wellicht zal stijgen. De brandverzekeraar is namelijk verplicht om ook waterschade te dekken en door de klimaatverandering neemt het risico daarop alleen maar toe, waardoor een premiestijging onafwendbaar lijkt.

Volgens experts zal dit zich met enige vertraging laten voelen en nog niet meteen een impact hebben. Dit wil echter niet zeggen dat de brandverzekeringspremie niet stijgt, integendeel. De premie zal zelfs naar een recordhoogte stijgen en plotsklaps 5,6 procent duurder worden. Dat komt omdat de brandverzekeringspremie aan de ABEX-index is gekoppeld. Deze ABEX-index volgt de kosten in de bouwsector, zoals de prijzen voor bouwmaterialen en de lonen. Door de loonindexering én door de grondstoffenschaarste zijn de kosten in de bouwsector flink gestegen. De indexering van de brandverzekeringspremie is logisch: als de kosten in de bouwsector stijgen, wordt het duurder om gebouwen te herstellen of opnieuw op te bouwen en kan de verzekeringspremie niets anders dan volgen.

Zakelijke cyberverzekeringen worden minder toegankelijk

De afgelopen jaren is het aantal gevallen van cybercrime sterk gestegen. Bedrijven die in 2022 een cyberverzekering willen afsluiten, kijken hierdoor tegen een steeds hoger oplopende premie aan. Uit een rondetafelgesprek met talloze bedrijven gaf Beltug, de vereniging van CIO’s en ICT-beslissingsnemers, recent nog aan dat het bovendien veel moeilijker is geworden om zo’n verzekering af te sluiten. Vragenlijsten van zestig pagina’s, technische maatregelen en een doordacht cybersecuritybeleid gaan aan de aanvaarding door de verzekeringsmaatschappij vooraf.

Ook autoverzekeringen dreigen duurder te worden

Bij autoverzekeringen hebben verzekeringsmaatschappijen iets meer vrijheid. Ze zijn niet verplicht om een bepaalde index te volgen, zoals dat bij de brandverzekering bijvoorbeeld wel het geval is. Ook is de autoverzekering een heel competitief product, waardoor de premie van de autoverzekering over het algemeen minder sterk stijgt dan deze van de brandverzekering.

Door de oplopende inflatie en de toegenomen herstellingskosten is de kans echter groot dat veel verzekeringsmaatschappijen alsnog zullen beslissen om het verzekeringscontract volgend jaar te indexeren. Ze zijn dan wel verplicht om je daarvan op de hoogte te brengen, waarna je de kans krijgt om de autoverzekering op te zeggen en over te stappen. Dit kan zeker een goed idee zijn. Door na de prijsstijging van de autoverzekering simulatie na simulatie uit te voeren en offerte na offerte op te vragen, kom je de goedkoopste verzekering op het spoor. Op deze manier kan je flink besparen, zodat er wat meer overblijft om aan de brandverzekeraar te geven.

Hoe de autoverzekeringen op lange termijn zullen evolueren, blijft onduidelijk. Steeds meer mensen maken de overstap naar een elektrische auto, waaraan nog steeds een flink prijskaartje kleeft. Anderzijds zou er in juli een nieuwe Europese verordening moeten komen die autofabrikanten verplicht om talloze veiligheidstoepassingen in hun auto’s te introduceren. Dit moet het aantal schadegevallen terugdringen, maar zorgt er tegelijkertijd wel voor dat auto’s weer wat duurder worden. Dat alles zal uiteraard gevolgen hebben voor de gemiddelde autoverzekeringspremie in ons land. Ook hier verwacht men dat dit op korte termijn nog geen effect zal hebben op de autoverzekeringspremie en dat de effecten zich eerder op een langere termijn zullen laten voelen.

Meer
Lees meer...