Deze 5 gerechten bevatten meer zout dan een zakje chips en wij zijn verbaasd

Deze 5 gerechten bevatten meer zout dan een zakje chips en wij zijn verbaasd

Ook aan het diëten om er deze zomer een beetje appetijtelijk uit te zien op het strand? Dan probeer je vast suikers en vetten te vermijden in je voedingspatroon. Maar ook zout is niet goed voor de lijn en je gezondheid. En het zit ook in meer voedingswaren dan je denkt. Wist je dat deze vijf gerechten meer zout bevatten dan een zakje chips.

Volgens Voedingscentrum Nederland, de Nederlandse variant op onze FOD Volksgezondheid, mag je amper 6 gram zout per dag consumeren, maar ongeveer 85 procent van onze noorderburen zou daar dagelijks overheen gaan. Ook de Belgische FOD Volksgezondheid stelt 6 gram zout per dag als absoluut maximum, maar ook wij kappen veel te veel zout binnen. Zo zaten we in 2015 nog aan een gemiddelde van 9,5 gram per dag. Wil je minderen met zout? Vermijd dan zéker onderstaande producten.

1. Soep

istock

Een kommetje tomatensoep bevat zo’n 2 gram zout per portie. Dat is maar liefst het dubbele van een klein zakje chips. En dan tellen we brood of soepstengels niet eens mee. Voeg dus geen zout toe of probeer eens zelf soep te maken in plaats van kant-en-klare soep te kopen.

2. Sushi

istock

Zou jij ook je ziel verkopen voor sushi? Pas er toch maar mee op, want in het zeewier van sushi een enorm hoog gehalte natrium. Dat is een mineraal dat je ook in keukenzout terugvindt. Bovendien wordt sushirijst vaak in water met zout gekookt. Het gevolg: een portie sushi bedraagt al gemakkelijk 3 gram zout en dan hebben we het nog niet over de sojasaus gehad.

3. Cornflakes

iStock

Een portie cornflakes van 30 gram bevat bijna 0,3 gram zout. Let op: op een label van een pak staat vaak de hoeveelheid natrium, maar 1 gram natrium staat gelijk aan 2,5 gram zout.

4. Roggebrood

iStock

Je zou het misschien nooit verwachten, maar ook roggebrood is niet bepaald een onschuldige snack. Zo bevat 100 gram roggebrood maar liefst 1,15 gram zout. Dat is bijna 20 procent van de hoeveelheid zout die je dagelijks mag consumeren. Een beter alternatief is volkorenbrood.

5. Gerookte zalm

iStock

Gerookte stukjes zalm barsten niet alleen van de eiwitten, maar ook van Omega 3. Dat zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Die beschermen je tegen hart- en vaatziekten. Bijzonder gezond dus! Maar een stukje gerookte zalm van 100 gram bevat ook zo’n 3,5 gram zout. Een betere keuze is een stukje normale zalmfilet. Dat bevat maar 0,1 gram zout per 100 gram en hier zitten evenveel eiwitten en Omega 3 in.

Gesponsorde artikelen