Deze 8 dingen wil je écht niet aanraken op een vliegtuig

Deze 8 dingen wil je écht niet aanraken op een vliegtuig

Reizen met het vliegtuig, we weten allemaal dat het niet altijd even leuk is. Vertragingen, lang stilzitten, turbulentie en … bacteriën. Want ja: uit onderzoek is al verschillende keren gebleken dat heel wat oppervlaktes in een vliegtuig VOL bacteriën zitten. Hoewel we natuurlijk weten dat het niet altijd mogelijk is, blijf je best toch zo ver mogelijk uit de buurt van deze 8 dingen:

1. De armsteunen

Nee, ’t is niet simpel om daar niet aan te komen, maar alleszins het proberen waard. Want toen onderzoekers op de armsteunen een zeer ziekmakende stam van E. coli aanbrachten, bleken die bacteriën daar meer dan 96 uur te overleven. Langer dan op de spoelknoppen in de toiletten … Brrrr! Door de aanraking zelf raak je gelukkig niet besmet, maar als je daarna in je ogen wrijft of je mond aanraakt, heb je het wel zitten.

2. De klaptafeltjes

Ook gebleken uit onderzoek: vier op de zes klaptafeltjes testen positief op norovirussen, bacteriën die braken en diarree veroorzaken. Enne … het vliegtuigpersoneel geeft ook toe dat ze die klaptafeltjes vaak maar één keer per dag schoonmaken. Geen eten rechtstreeks op de tafeltjes leggen, is dus echt wel de boodschap.

3. De opbergzakjes aan de stoelen

Giphy
Teennagels, gebruikte zakdoekjes, … Dat komt allemaal terecht in de opbergzakjes, aangezien de meeste mensen dat gebruiken om hun persoonlijke spullen in te stoppen. Vergelijk het met je hand in iemands anders handtas steken. En als je weet dat virussen tot úren kunnen overleven op stoffen en zakdoekjes, dan weet je waar je je handen (en je spullen) niét in moet steken.

4. De dekentjes

Natuurlijk worden die wel gewassen, maar helaas niet na elke vlucht. Het vliegtuigpersoneel bevestigt dat er ’s morgens nieuwe dekentjes gelegd worden, maar die worden daarna opgevouwen en hergebruikt voor de andere vluchten die dag. Toch maar je eigen lakentje meenemen, denken wij zo.

5. De toiletbril

Giphy
Twintig procent van de toiletbrillen bevat E. coli, zo blijkt alweer uit onderzoek. Nooit aanraken met je handen dus, al moet je dat natuurlijk op geen enkele openbare plaats doen.

6. De spoelknop van het toilet

Ook hierop brachten onderzoekers een ziekmakende stam van de bacterie E. coli aan. En wat bleek? Die kon maar liefst 48 uur overleven. Het advies: raak de spoelknop enkel aan met een papiertje.

7. De kranen in het toilet

Ook die zijn een broeihaard voor E. coli. Op ongeveer 30 procent van de kranen kan je de bacterie vinden, zo blijkt uit onderzoek. Do not touch.

8. De deurknop aan de binnenkant van het toilet

Eerst raken de passagiers de bovenkant van alle stoelen – die vol bacteriën zitten – aan, terwijl ze naar het toilet lopen. Daarna gaan ze naar het toilet, en komen zonder hun handen te wassen weer naar buiten. Meer hoeven we niet te vertellen, zeker? Ook hier: gebruik een papiertje om de deur te openen.

En daarna niet vergeten genieten van je reis, natuurlijk 😉

Bronnen: CNN, Daily Mail, Huffington Post

Gesponsorde artikelen