Deze 9 dingen zullen ons leven grondig veranderen tegen 2025

Een robot aan de receptie van een hotel, zelf meespelen in een game of een back-up maken van je herinneringen: klinkt als het jaar 3000, maar het zou wel eens 2025 kunnen zijn. Volgens futurist Rohit Talwar zal technologie ons leven de komende 10 jaar grondig veranderen. Op 10 maart komt hij op Webtomorrow in Gent uitleggen hoe je daar als bedrijf op inspeelt. Zo zal onze wereld er volgens hem uitzien in 2025.

1. Een nieuwe soort mens

De mogelijkheden van het menselijk lichaam zullen spectaculair evolueren in de komende tien jaar. In 2025 zal er een nieuwe soort mens bestaan die zijn eigen lichaam ‘gehackt’ heeft. Kunstmatige ledematen bestaan al, maar volgens Rohit zal er in de toekomst veel meer mogelijk zijn. Genetische manipulatie zou bijvoorbeeld opvliegendheid of obesitas kunnen uitschakelen.

Onze gezondheid zal op de voet gevolgd worden door technologieën ingeplant in ons lichaam, die ons meteen waarschuwen als er iets mis is. 4D-printing, waarbij voorwerpen zichzelf maken, geeft ons de mogelijkheid om lichaamsdelen te ontwerpen die zichzelf constant vernieuwen.

Istockphoto

2. Lenen doen we niet meer bij de bank

He financiële markt zal getransformeerd worden door de opkomst van digitale munteenheden zoals de Bitcoin. Om te lenen of ons te verzekeren hebben we de bank niet meer nodig, er zullen allerlei andere opties bestaan. Lenen doen we bijvoorbeeld gewoon bij elkaar. Via online netwerken kan iedereen in elkaar investeren. 

3. Nieuwe bedrijven groeien razendsnel

De helft van de grootste bedrijven van 2025 bestaat vandaag nog niet. Nieuwe bedrijven zullen exponentieel groeien dankzij wetenschap en technologie, helemaal anders dan de meeste bedrijven die we nu kennen. Denk bijvoorbeeld aan de taxi-app Uber: bestond nog niet in 2008 en is nu meer dan 33 miljard euro waard. Ook andere bedrijven die zich volledig op het digitale richten, bijvoorbeeld AirBnB en Snapchat, werden gigantisch snel megabedrijven. 

Zulke ondernemingen krijgen we in de toekomst in verschillende sectoren: auto’s die automatisch bestuurd worden, 3D- en 4D-printing, genetica, apps en andere diensten die we ons vandaag nog niet eens kunnen inbeelden.

Gettyimages

4. Back-up van je brein

Geloof het of niet, maar we weten bijna hoe onze hersenen precies werken en vanaf dan zullen technologiebedrijven externe harde schijven voor ons eigen geheugen beginnen te ontwikkelen. Momenteel lopen projecten in Europa, de VS en China die proberen te begrijpen hoe onze hersenen informatie en herinneringen opslaan. Dat zal ons de mogelijkheid geven om back-ups van ons eigen brein te creëren, net zoals we nu doen met de gegevens op onze computers.

5. Internet is overal

Binnen 10 jaar zullen 100 miljard voorwerpen, van smartphones tot straatverlichting, verbonden zijn met het internet. Dat enorme netwerk zal een impact hebben op alle vlakken van ons leven. Het rechtssysteem zal er bijvoorbeeld volledig door transformeren. In 2025 zal bewijsmateriaal in de rechtszaal bestaan uit gegevens van camera’s, microfonen en en sensoren die overal op bevestigd worden. Voorwerpen als je kledij, meubels en koffietassen zullen gedetailleerd kunnen bewijzen wat er gebeurd is en wie aanwezig was op de plaats van de misdaad. 
Istockphoto

6. Je kan in een virtuele wereld stappen

Meestrijden in een Romeins gevecht? Samen met Usain Bolt de 100 meter op de Olympische Spelen lopen? Volgens Rohit Talwar zal dat in 2025 mogelijk zijn. Dankzij nieuwe technologieën kan je in een virtuele wereld terechtkomen. 

7. Toestellen denken voor zichzelf

Artificial Intelligence, waarbij computersoftware de menselijke intelligentie heeft om nieuwe dingen te leren en zich aan de omstandigheden aan te passen, wordt immens belangrijk in de komende 10 jaar.

Artificial Intelligence wordt nu al gebruikt bij onder meer gps-systemen en automatische piloten, maar zal in de toekomst veel meer toepassingen hebben. Al onze gsm’s, computers, auto’s en huishoudtoestellen zullen voor zichzelf kunnen denken. Ze kunnen uit ons gedrag leren en op voorhand aan onze behoeften voorzien.

Istockphoto

8. Er bestaan meerdere realiteiten naast elkaar

Het klinkt als Inception, maar het zou realiteit kunnen worden. De grens tussen de echte en de virtuele wereld zal verdwijnen. De virtuele realiteit zal zover staan dat het internet al onze zintuigen kan aanspreken. Als je een hotel wil boeken kan je bijvoorbeeld op voorhand aan de beddenlakens voelen, het eten proeven of de badkamer ruiken, en dat allemaal via je smartphone of tablet.

9. Robots kunnen voor van alles ingezet worden

Robots die de plaats van mensen in fabrieken innemen, dat is ondertussen niet meer nieuw. Ze worden stilaan ook meer en meer buiten de fabriek ingeschakeld, zoals in de landbouw, in bejaardentehuizen of in supermarkten. In 2025 zullen robots meer de gewoonte zijn dan de uitzondering. Ze zullen tot van alles in staat zijn: complexe operaties uitvoeren, mensen verzorgen, verkopen of een hotel runnen, het zijn maar enkele voorbeelden. 

Daarnaast zijn alle grote autofabrikanten ook bezig met het ontwikkelen van auto’s die op zichzelf kunnen rijden. De kans bestaat dus dat onze wegen binnenkort vol ‘robots’ zullen rijden.

Istockphoto

Wil je weten hoe je je onderneming optimaal aan de nieuwe evoluties aanpast?

Kom dan op 10 maart naar Webtomorrow in het ICC in Gent. Futurist Rohit Talwar legt er zijn visie op de toekomst uit en geeft praktische tips voor ondernemers. 

Meer
Lees meer...