Left Right
scrollTop top

Deze 9 verborgen functies van je Mac kende je misschien nog niet


Deze 9 verborgen functies van je Mac kende je misschien nog niet

Zelfs indien je al jarenlang met een Macbook werkt, kan je nog regelmatig nieuwe functies tegenkomen. Sommige zijn dan ook goed verborgen, of zitten verscholen achter een toetsencombinatie die je nog niet kent. Deze 9 handige functies wil je sowieso kennen!

1. Dit icoon is vol in het zicht verborgen

Als je een document op een Apple-toestel opslaat, dan komt er een bovenaan een klein icoontje naast de bestandsnaam staan. Dat icoontje kan je gewoon verschuiven zoals je een ander bestand zou verschuiven, om zo bijvoorbeeld het bestand in een andere map te plaatsen.

2. Wissel snel van tabblad

Wist je dat je van tabblad kan wisselen zonder je muis of trackpad te gebruiken? Je kan simpelweg de Control-knop ingedrukt houden en met de Tab-knop vervolgens door de verschillende tabs bladeren.

3. Snel programmabeheer

Als je te veel programma’s hebt open staan, kan je die makkelijk sluiten. Hou gewoon je Command en Tab-knoppen ingedrukt, en er komt een pop-up met alle geopende programma’s tevoorschijn. Met de Tab-knop kan je vervolgens door de programma’s bladeren, met Q sluit je ze één per één, of met H kan je ze minimaliseren.

4. Verberg snel je dock

Als je meer schermruimte nodig hebt, dan kan je je dock snel doen verdwijnen met een handige toetsencombinatie. Command + Alt + D zal het dock verbergen, en diezelfde combinatie haalt het dock opnieuw boven.

5. Gebruik Spotlight als rekenmachine

Dat je met de combinatie Spatiebalk + Command uitkomt bij Spotlight wist je waarschijnlijk al wel. Maar dat is niet alleen handig om snel je eigen documenten of het internet te doorzoeken, je kan Spotlight ook als rekenmachine gebruiken.

6. Spring nooit meer voorbij een veld in een webformulier

Als je webformulieren moet invullen, dan kan je makkelijk met de Tab-knop van het ene veld naar het andere springen. Maar dropdownvelden zoals ‘maand’ of ‘jaar’ ga je dan vaak voorbij. Maar je kan je computer ook bij die invoervelden laten stoppen. Ga naar Systeemvoorkeuren, Toetsenbord, Toetscombinaties en onderaan kan je dan ‘Alle regelaars’ kiezen.

7. Maak een screenshot van een deel van je scherm

Met de toetsencombinatie Command + Shift + 3 maak je een screenshot van je volledige scherm, wat vervolgens op je bureaublad opgeslagen wordt. Maar er bestaat ook de combinatie Command + Shift + 4, waarna je met je muis zelf kan kiezen van welk deel van je scherm een screenshot wordt gemaakt.

8. Groepeer bestanden snel in een map

Vaak maken we eerst een nieuwe Map aan, die geven we een naam, en dan gaan we de documenten selecteren, die we vervolgens naar die map moeten slepen. Maar je kan ook gewoon alle documenten selecteren, en op ‘Nieuwe map met selectie’ klikken. Zo wordt automatisch een map aangemaakt met de bestanden erin.

9. Typ het Apple-symbool

Je kan op elke Apple-computer ook makkelijk het Apple-symbool typen, naast een pak andere verborgen tekens. Om na te gaan welk symbool achter welke knoppencombinatie zit, kan je best eens je virtuele toetsenbord eens activeren. Je opent je Systeemvoorkeuren, navigeert naar Toetsenbord, dan het onderliggende tabblad met dezelfde naam, en dan vink je ‘Toon toetsenbord- en tekenweergave in menubalk’ aan. Eens dat icoontje in de menubalk te zien is, moet je op ‘Toon Toetsenbordweergave’ klikken, en het virtuele toetsenbord komt tevoorschijn. Vervolgens past het zichzelf aan met de onderliggende symbolen als je de Alt- en Shift-knoppen indrukt.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…