Deze advertentie ging viraal en verknoeide de carrière van Taiwanees model

Deze advertentie ging viraal en verknoeide de carrière van Taiwanees model

In 2012 mocht het Taiwanese model Heidi Yeh deelnemen aan een photoshoot voor een advertentie voor plastische chirurgie. Yeh was op dat moment een succesvol model, maar nadat de advertentie viraal ging, verloor ze alles.

In de advertentie poseert Yeh voor een familieportret, samen met een man en drie kinderen. Alleen zien de kinderen er duidelijk anders uit dan de ouders. De gezichten van de kinderen werden dan ook zwaar bewerkt, om het verschil nog groter te maken. De tekst bij de advertentie: “Het enige waar je je zorgen over moet maken, is hoe je het aan de kinderen zal uitleggen.”

Enkel voor print

Volgens Yeh stond in het contract dat de advertentie enkel gebruikt zou worden in kranten en magazines, maar een ander ziekenhuis voor plastische chirurgie – Simple Beauty – pikte die ook op en plaatste die online. En dat is wanneer alle problemen voor Yeh begonnen.

Niet veel later werd de foto ook nog eens gebruikt door een krant, voor een bericht over een man waar Yeh niets mee te maken had. De man scheidde van zijn vrouw, waarna hij haar een proces aandeed omdat ze had gelogen over plastische chirurgie. En omdat ze volgens hem daardoor “een lelijke dochter had gebaard”.

Iedereen deelde het verhaal

“Ik dacht eerst dat het gewoon om geruchten ging”, zo vertelt Yeh aan BBC News. “Maar toen bleek dat iedereen het verhaal en de foto aan het delen was, en dat in veel verschillende talen. Mensen geloofden echt dat ik de vrouw uit het verhaal was. Zelfs mijn familieleden en de familie van mijn verloofde spraken me erover aan”

Daar bleef het echter niet bij. Ook modellenbureaus begonnen steeds meer afstand van Yeh te nemen, omdat ze niet geloofden dat Yeh zelf geen plastische chirurgie had ondergaan. Het werd steeds moeilijker voor haar om nog contracten binnen te halen, en daarom heeft ze nu besloten om Simple Beauty en het modellenbureau van de originele advertentie voor de rechter te slepen. Ze vraagt 150.000 dollar (140.000 euro) schadevergoeding.

Gesponsorde artikelen