Deze app vertelt wie van je vrienden eikels zijn

Deze app vertelt wie van je vrienden eikels zijn

Twijfel je aan je mensenkennis? Check dan misschien de nieuwe app Pplkpr (People Keeper), die beweert je vrienden te kunnen beoordelen op basis van onder meer hoe je hartslag reageert wanneer je bij hen in de buurt bent. De app wil zo vooral de eikels uit je vriendenkring identificeren.

De makers van Pplkpr zijn Lauren McCarthy en Kyle McDonald, kunstenaars van de Carnegie Mellon Universiteit in het Amerikaanse Pittsburgh, Pennsylvania. Ze noemen hun project zowel een ‘echte app’ als een ‘kunstproject’. Iedereen kan de app gratis downloaden van iTunes, maar de makers willen dat mensen ook nadenken over wat ze leren door hun emotionele reacties op hun vrienden bij te houden. 

Bij het testpubliek ontdekte een studente zo alvast dat haar vriend Mark “eigenlijk wel een redelijk lul is”. Anderen stelden vast dat de app hen voorstelde op te houden met berichten te zetten op de Facebookwall van een zogenaamde vriend, of gewoon te stoppen met te praten met iemand, vertelt McCarthy aan de Huffington Post. En blijkbaar waren de testpersonen blij met die mededeling, omdat die hen “de waarheid deed beseffen”.

Werking

De werking van Pplkpr is eigenlijk vrij simpel: de app verzamelt een lijst van je Facebookvrienden en laat je toe bij te houden hoe je je voelt wanneer je hen in het echt ziet. Wanneer iemand maar blijft doorbomen over zijn nieuwe studio terwijl jij nog noodgedwongen bij je ouders woont, kan dat je ongemakkelijk maken. En de app merkt dat dan aan je hartslag, die je meet via een apparaat met een bluetoothverbinding.

Wie zo geen ding wil dragen, kan ook manueel gevoelens invoeren. Wie dan bij bepaalde vrienden vaak negatieve gevoelens krijgt, kan dan de raad krijgen dat die persoon een slechte invloed is. En het hoeft trouwens niet allemaal kommer en kwel te zijn: de app volgt ook positieve gevoelens, zoals opwinding en enthousiasme.

Waanzinnig

De makers beseffen natuurlijk dat hun app wel wenkbrauwen doet fronsen, maar dat is ook de bedoeling. “We waren aan het proberen net die stap ver genoeg te zetten om ze waanzinnig te doen lijken”, leg McCarthy uit. “Het is een kritiek op het gekwantificeerde zelf, die trend van big data die we zien.”

De makers steken ook de draak met hun app in een promotiefilmpje, waarin een stem vrolijk uitlegt hoe de app “automatisch je relaties beheert zodat jij dat niet meer hoeft”. Maar tegelijk zien de makers ook wel degelijk een echt nut voor Pplkpr, en niet als pure kritiek op trendy tech. Zo zegt McCarthy dat de app kan werken als een soort lakmoestest voor iemands mening over het bijhouden van persoonlijke gegevens. “Je beseft mogelijk dat het angstaanjagend is, of je stelt misschien vast dat er iets interessants zit in de reflectie,” klinkt het.

https://vimeo.com/116957464

Gesponsorde artikelen