Left Right
scrollTop top

Deze Belg wil voor San Marino naar het Eurovisiesongfestival en dat doet hij niet zomaar


Deze Belg wil voor San Marino naar het Eurovisiesongfestival en dat doet hij niet zomaar

Doet er volgend jaar, naast Laura Groeseneken, nog een Belg mee op het Eurovisiesongfestival? Het zou zomaar kunnen. Jens Geerts, presentator op homozender OUTtv en een grote Eurovisiefan, neemt namelijk deel aan de voorrondes in San Marino. En dat doet hij niet zomaar: hij wil naar het liedjesfestival met een nummer over homoseksualiteit.

Het is een cliché maar het Eurovisiesongfestival, met zijn glitter en de nodige kitsch, is populair bij veel homo’s. Dat is al lang geen geheim meer, maar toch merkte Jens Geerts iets op. “In 62 edities van het Eurovisiesongfestival heeft nog nooit één artiest een lied gezongen over homoseksualiteit”, zegt hij in een persmededeling. Jens Geerts presenteert al sinds 2013 het Eurovisieprogramma Eurovision Calling op de internationale homozender OUTtv.

“Al vijf jaar probeer ik Europese artiesten en openbare omroepen aan te sporen om het thema bespreekbaar te maken in een lied. We zagen wel al mensen van hetzelfde geslacht kussen op het podium, maar een songtekst die homoliefde bezingt lijkt mij veel sterker dan een kus”, legt hij zijn doel uit.

Unieke kans in San Marino

Na jaren van vruchteloze pogingen bood er zich dit jaar een unieke kans aan. Het kleine San Marino is de slechte resultaten van de laatste jaren namelijk beu en gooit het in zijn voorronde over een compleet andere boeg. Het land schakelde het Londense bureau 1 in 360 in om een kandidaat te zoeken voor de liedjeswedstrijd en die mag uit eender welk land komen.

Het enige wat je moet doen om kans te maken om San Marino te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival is op de website van 1 in 360 een filmpje uploaden en minstens 100 likes verzamelen. Uit al die inzendingen kiezen ze uiteindelijk 10 finalisten die via liveshows mogen strijden voor een plaatsje op het grote podium in Lissabon tijdens Eurovision 2018.

Steun van twee ex-winnaars

Een unieke kans die Jens Geerts dan ook met beide handen greep. Hij maakte een filmpje waarin hij zijn mooie boodschap uitlegt en voegt er een cover het nummer Satellite bij. Met dat nummer won Lena in 2010 voor Duitsland het Eurovisiesongfestival, maar hier kreeg het lied wel een iets andere tekst, die de boodschap van de Belg mooi duidelijk maakt.

Het nobele doel van de presentator slaat duidelijk aan want met de Portugees Salvador Sobral en de Oostenrijker Conchita Wurst heeft hij al de steun van twee ex-winnaars. Op amper enkele dagen tijd zit Jens Geerts op YouTube dan ook al al over de helft van de vereiste likes.

Nu is het alleen hopen dat de jury even gecharmeerd is. Geen eenvoudige opdracht want er zijn al bijna 500 inzendingen op de website van 1 in 360 en de inschrijvingen lopen nog tot 30 november. In december maakt de jury de uitslag bekend.

Check hier zijn inzending …

… en vergeet niet te liken.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899