Deze cartoon toont hoe je moet omgaan met racistische eikels en gaat terecht viraal

We hebben allemaal wel al eens in de situatie gezeten waarbij je naast iemand staat waar de meest racistische bagger uitkomt. Maar wat moet je dan precies doen om het slachtoffer te beschermen, zonder zelf in de problemen te komen? Tekenaar Maeril heeft daar een systeem voor en om iedereen een beetje vooruit te helpen, goot ze dat advies in een prachtige cartoon. Die is nu al meer dan 50.000 keer gedeeld op Tumblr. ’t Is er ook gewoon bal op. Delen die handel!

Toen ze bij feministisch blad The Middle Eastern Feminist op zoek gingen naar manieren om omstanders te betrekken in homofoob geweld, kwamen ze al snel uit bij een cartoon. Maeril, die co-admin is bij het tijdschrift, stelde voor om een techniek te gebruiken waarbij je het gedrag van de dader spiegelt.

Om dat duidelijk te maken, tekende ze een cartoon, een vierstappenplan zeg maar, zodat je weet wat te doen als iemand in je buurt iemand anders lastigvalt. Je kan Maerils advies namelijk ook gebruiken in een andere context dan racisme.

“Op dit moment wil ik echter focussen op moslims, omdat ze de laatste tijd echt wel een doelwit zijn. Als een Franse vrouw uit het Midden-Oosten wil ik proberen om wat bewustzijn te kweken rond hulp geven als zulke dingen gebeuren. Zo kan er niemand zeggen dat ze ‘niet wisten wat ze moesten doen'”, zegt Maeril aan Buzzfeed. Intussen hebben al meer dan 50.000 mensen Maerils cartoon gedeeld.

Hier is Maerils stappenplan

Stap 1: Praat met het slachtoffer en zet je erbij. ’t Is superbelangrijk dat je daarbij de dader volledig negeert

Maeril/Tumblr
Tumblr/Maeril

Stap 2: Begin over iets willekeurigs te praten. Hou het gezellig en onschuldig: het weer, een leuke film

Tumblr/Maeril

Stap 3: Blijf gewoon praten tot de dader weggaat

Tumblr/Maeril

Stap 4: Ga dan met het slachtoffer naar een veilige plaats en respecteer het als die daarnaa alleen wil zijn

Tumblr/Maeril