Deze gruwelijke foto wint belangrijke Wildlife Photography-prijs en geeft belangrijk signaal

Deze gruwelijke foto wint belangrijke Wildlife Photography-prijs en geeft belangrijk signaal

De foto van een pas afgeslachte neushoorn heeft de prijs voor Wildlife Photograph of the Year 2017 gewonnen. Het beeld is huiveringwekkend, maar laat ons weer maar eens stilstaan bij het kwaad dat mensen soms in zich hebben.

De foto is gemaakt door de Zuid-Afrikaanse fotograaf Brent Stirton en werd gekozen uit bijna 50.000 inzendingen uit 92 verschillende landen. Hij kon het plaatje schieten (ja, dat is een woordspeling) in het Iuhluwe Game Reserve in het noordoosten van Zuid-Afrika. Op de winnende foto zien we een zwarte neushoorn die in de modder ligt. Het dier werd tijdens de nacht doodgeschoten door stropers en daarna werden zijn twee hoorns afgehakt.

Nieuw platform

Fotograaf Stirton is blij met zijn overwinning: “Deze overwinning betekent veel voor mij, omdat de jury een beeld zoals het mijne wil erkennen. Het toont in welke tijd we momenteel leven en ik ben blij dat de jury voor mijn foto heeft gekozen, omdat er nu weer een nieuw platform is waar we kunnen praten hierover”, zo schrijft The Independent.

De prijsuitreiking vond plaats in het National History Museum, waar de winnaar en 99 finalisten zullen tentoongesteld worden. Museumdirecteur Michael Dixon is blij met de winnende foto. Hij zegt dat “Brents foto de nadruk legt op het feit dat mensen dringend onze planeet en de (dier)soorten waarmee we samenleven, moeten beschermen”.

Meer waard dan cocaïne

Nog steeds is de hoorn van een neushoorn vaak meer waard dan goud en cocaïne in sommige Aziatische landen. Onder andere in China en Vietnam geloven veel mensen dat de hoorn, die bestaat uit hetzelfde materiaal als menselijke vinger- en teennagels bestaat, genezende krachten bevat. Door de massale stroperij is de zwarte neushoorn een extreem bedreigde diersoort geworden en dat is vooral te wijten aan de jacht op hun hoorns.

Gesponsorde artikelen