Deze handschoen zal concerten een pak boeiender maken

Deze handschoen zal concerten een pak boeiender maken

Muzikanten die voornamelijk elektronische muziek maken worden voortdurend geconfronteerd met het volgende probleem: hoe zorg je voor een entertainende show waarbij je niet voortdurend achter je laptop en installaties staat? De Britse singer-songwriter Imogen Heap heeft daar nu een oplossing voor: muziekmakende handschoenen.

Vaak maakt het visuele aspect concerten net dat tikkeltje interessanter. Denk maar aan die gitarist die met een raar huppelpasje over het podium springt terwijl hij een geweldige solo aflevert, of die zanger die al crowdsurfend verder blijft zingen.

Een concert van elektronische muziek daarentegen is vaak niet veel meer dan een artiest die over zijn computer hangt en terwijl aan wat schuifjes en knopjes prult. “Die muzikanten doen vaak geweldige dingen achter hun laptop, al ziet het er voor het publiek gewoon uit alsof ze een mailtje staan te versturen”, vertelt Heap.

Gloves Project

Daarom startte Heap, zelf bekend om haar dromerige elektronische muziek, met het ‘Gloves Project‘. Samen met haar team ontwikkelde Heap de muziekmakende ‘Mi.Mu gloves’.

De handschoenen zijn doorweven met allerlei sensoren die de kleinste beweging van de hand registreren. Ze pikken onder andere op hoe snel je met je handen beweegt, in welke richting je ze beweegt en hoe sterk de buiging in je vingers is. Via een draadloze wifi-verbinding staan de Mi.Mu gloves in contact met een pc. Daar kan je elke beweging koppelen aan een geluid naar keuze.

“De handschoenen geven de muzikant de vrijheid om los te komen van zijn installatie. Het is de ideale manier om je muziek expressief over te brengen naar je publiek, iets dat vanachter je laptop onmogelijk is. Het is dus niet alleen leuker voor de artiest, maar ook voor de toeschouwers”, vertelt Heap.

Hieronder kan je zien hoe de handschoenen precies werken.

https://vimeo.com/90252137

Crowdfunding

Om het project nog verder uit te werken, heeft Heap een crowdfunding campagne gelanceerd op Kickstarter. Het doel is om 200.000 Britse pond (omgerekend zo’n 240.000 euro) te verzamelen. Het huidige prototype van de Mi.Mu gloves is te koop voor mensen die in de campagne investeren. Al moet je wel 1.200 Britse pond (1.450 euro) neerleggen om één exemplaar te krijgen. Als je een paar Mi.Mu gloves wil, ben je dus 2.900 euro kwijt.

Hier kan je zien hoe Heap een demonstratie van haar Mi.Mu gloves geeft.

Gesponsorde artikelen