Left Right
scrollTop top

Deze Nederlander gaat de oceanen redden van plastic, maar is zijn methode zo effectief als hij beweert?


Deze Nederlander gaat de oceanen redden van plastic, maar is zijn methode zo effectief als hij beweert?

Boyan Slat is een jongeman met een plan. Hij is amper 23 jaar, maar al sinds zijn 16de bezig met zijn levensdroom: het opruimen van plastic uit de oceanen. Hij heeft er een ambitieus plan voor, maar is dat plan genoeg om tegen 2050 alle plastic uit het water te halen?

Volgens MO-magazine weet niemand hoeveel plastic er exact in onze oceanen rondzwerft. Maar in 2015 kwam er maar liefst 9,1 miljoen ton plastic bij. Als we niets veranderen aan de manier waarop wij met plastic omgaan, zou er tegen 2025 maar liefst 150 miljoen ton plastic in onze oceanen ronddrijven.

Het afval komt van overal: schepen die zinken en hun lading verliezen, afgescheurde visnetten, afval dat via onze rioleringen in de zee belandt, mensen die hun afval op stranden achterlaten, … Ook natuurrampen zoals tsunami’s zorgen voor een berg extra afval in onze zeeën en oceanen.

Boyan Slat

Hij was amper 16 toen hij in Griekenland ging duiken en tot de vaststelling kwam dat hij meer plastic dan visjes zag in de oceaan. En dat was voor Boyan Slat het keerpunt. Hij vroeg zich af waarom we dat niet kunnen schoonmaken en The Ocean Cleanup was geboren.

In november 2013 ging Boyan op expeditie door de Noord-Atlantische oceaan en onderzocht hij op welke diepte plastic zich bevond en hoe de stroming een invloed heeft op de plasticophoping, zo schrijft Voor de wereld van Morgen.

Schoonmaakoperatie

Hij richtte een crowdfundingsactie op om meer onderzoek te kunnen doen en binnen de 100 dagen had hij meer dan twee miljoen dollar opgehaald. Vorig jaar werd langs de Nederlandse kust voor het eerst een prototype in het water gelegd. Het Cleanup-systeem is 100 meter lang en zou een jaar blijven liggen, tot deze zomer. Ondertussen raakte ook bekend dat Slat volgend jaar start met een eerste schoonmaakoperatie in The Great Garbage Patch. Dat is de grootste oceaan-vuilnisbelt. Het is een van de plaatsen in de Pacifische Oceaan waar veel plastic afval naartoe stroomt en door de stroming ook blijft hangen. Dat zorgt voor een gigantische hoeveelheid aan plastic op het wateroppervlak én daaronder.

In mei kondigde Boyan aan dat hij binnen de vijf jaar de helft van het afval in de Pacifische Oceaan wil opgeruimd hebben. Tegen 2050 wil hij alle plastic uit de oceanen.

Maar werkt het?

Het plan van de jonge Nederlander klinkt fantastisch en het is goed dat onze generatie geeft om onze planeet en ze wil redden van onze vervuilende activiteiten. Maar is het plan van Boyan Slat genoeg om het plastic uit de oceanen te scheppen en op die manier ook het leven van talloze dieren in het water te redden?

Er zijn een aantal punten van kritiek in het plan van The Ocean Cleanup. Zo stellen onderzoekers dat het beter zou zijn om te vermijden dat plastic in onze oceanen terechtkomt, in plaats van het uit de oceaan te vissen. Zij vinden dat Boyan Slat beter werk kan maken van opvangnetten aan de uitstroom van rivieren, riolen en kanalen. Het plastic is dan nog veel robuuster en zal veel minder uit elkaar vallen als je het daar opvangt, want eenmaal in groot water verpulvert het plastic veel makkelijker tot microscopisch kleine deeltjes die niet meer kunnen opgevist worden, maar helaas wel opgegeten worden door zeedieren.

Heel wat dieren krijgen zo giftige stoffen binnen en sterven door ons toedoen. Ze stikken of hun maag blokkeert nadat ze te veel stukjes plastic hebben aanzien als voedsel. En het spreekt voor zich dat wij ook plastic opeten als wij een vis in de pan bakken die plastic heeft gegeten. Het plastic in de oceanen is dus voor niemand gezond.

Boyan Slat maakte in 2014 alvast een artikel waarin hij de punten van kritiek weerlegt.

epa

Nog oplossingen

Hoewel de gigantische ‘schepnetten’ van Boyan Slat natuurlijk wel een stap in de goeie richting zijn, moet er meer gebeuren als we plastic echt willen bannen uit onze wateren.

In 2014 werd een onderzoek gedaan naar afbreekbare visnetten. Die netten breken geleidelijk aan af en dat zou ghost fishing tegengaan. Visnetten die afscheuren van boten zweven nog honderden jaren rond in het water en dat zorgt ervoor dat veel dieren erin verstrikt raken en sterven. De afbreekbare netten zouden een ideale oplossing kunnen zijn om dat probleem al te verhelpen, al blijft de hoge kostprijs van de netten voorlopig nog een struikelblok.

Ook producenten kunnen op zoek gaan naar duurzame oplossingen om hun producten op de markt te brengen. Zo is er een Amerikaanse brouwer die eetbaar plastic heeft uitgevonden om zijn sixpacks bier bijeen te houden. Het plastic lost op in het water en kan zelfs dienen als voeding voor vissen.

Zelf kan je ook je steentje bijdragen en je boterhammen niet meer verpakken in plastic zakjes, maar een duurzame boterhamdoos. Nog kleine, maar goeie oplossingen zijn een herbruikbare boodschappentas, geen ballonnen meer oplaten en je afval goed sorteren.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308