Deze neushoorn verloor de helft van z’n aangezicht door stropers, maar geeft niet op

Deze neushoorn verloor de helft van z’n aangezicht door stropers, maar geeft niet op

In Zuid-Afrika zijn opnieuw vijf witte neushoorns het slachtoffer van stropers geworden omwille van hun hoorns. Daarbij gingen ze bij één van de dieren zo bruut te werk dat half het aangezicht werd weggesneden. De enige reden dat de neushoorn de gruwelijke daad overleefd heeft, is omdat een politieagent snel op de hoogte was van ’t incident en meteen hulp heeft ingeroepen. Voor de vier andere neushoorns kwam alle hulp helaas te laat. 

In tegenstelling tot vele andere witte neushoorns, heeft Seha ‘geluk’ gehad. Het dier is z’n hoorns kwijt en zelfs half zijn aangezicht, maar hij leeft nog. Witte neushoorns zijn een bedreigde diersoort omdat aan hun hoorn geneeskrachtige eigenschappen worden toegeschreven in de Aziatische traditionele geneeskunde.

De 8-jarige neushoorn werd afgelopen zaterdag samen met vier andere neushoorns aangevallen door stropers in een wildreservaat in Zuid-Afrika. Ondanks het feit dat Seha als enige overleefde, werd hij wel gruwelijk toegetakeld. De neushoorn werd verdoofd met een kalmeermiddel waardoor hij niet kon bewegen terwijl z’n hoorns werden afgezaagd. De stropers gingen daarbij zo bruut te werk dat het dier de helft van z’n aangezicht tot aan zijn neusholten verloor.

Facebook Saving The Survivors

“Ergste verwondingen die ik ooit heb gezien”

Hij dankt zijn leven aan een agent die het incident onderzocht en razendsnel hulp inriep. Omdat de verwondingen van het dier zo erg waren, had de eigenaar van het reservaat alle hoop al opgegeven. Maar Saving The Survivors (STS), bood aan om het dier te verzorgen. Gerhard Steenkamp, directeur van STS, heeft verklaard “dat de verwondingen van het dier de ergste waren die hij ooit heeft gezien.”

“Deze stier heeft het tot nu toe overleefd en het minste wat we kunnen doen is hem een kans geven”, reageerde STS op de kritiek op hun beslissing om hem in leven te houden. “Begrijp alsjeblieft dat er normaal vier of meer dierenartsen betrokken zijn bij dergelijke gevallen dus vertrouw er alsjeblieft op dat we dit voor de juiste redenen doen.”

“Ontferm u over ons”

De volledige naam van Seha is Sehawukele en betekent “ontferm u over ons”. Hoewel het dier nog een lange weg te gaan heeft voor hij weer min of meer de oude zal zijn, zijn de eerste tekenen hoopvol. Terwijl de eerste foto’s hem als een dodelijk gewond hoopje miserie tonen, stond hij 24 uur later namelijk al terug op z’n poten. Hij at zelfs al terug en dat is echt wel een goed teken.

“Wat een knappe stier”, schrijft STS op Facebook. “Hoe kan iemand zelfs maar een haar van zo’n mooi dier willen krenken, laat staan twee kostbare hoorns afhakken?”

Facebook Saving The Survivors

Gesponsorde artikelen