Deze plek op de luchthaven heeft meer bacteriën dan de wc

Deze plek op de luchthaven heeft meer bacteriën dan de wc

Je denkt er waarschijnlijk niet over na als je de controle in de luchthaven passeert maar deze zone is één van de smerigste in de hele luchthaven. Er zitten zelfs meer bacteriën en virussen dan in de toiletten. Hoe komt dat? De plastic bakjes waar je je handbagage in uitpakt, gaan letterlijk door duizenden handen per dag.

Als jij al flipt bij het woord ‘microbe’ of je overal heen gaat met je antibacteriële gel in de handen voor het geval je aan het handvat van een openbaar toilet moet komen, dan hebben we bijzonder slecht nieuws voor je. Zeker als je ook nog graag reist, moet je misschien toch eens nadenken over je persoonlijke hygiëne. (Dit wil je trouwens niet weten als je in een jacuzzi stapt.)

Je zal waarschijnlijk nog iets sneller door de controle willen als voorheen. Zeker het stuk waar de handbagage gecontroleerd wordt. Je kent het gedoe wel: schoenen uit, alles uit je handtas, sleutels, smartphone en laptop in een apart plastic bakje. En dat plastic bakje, dat gecontroleerd wordt, daar zit het probleem.

Platic bakje

Volgens een studie is dat plastic bakje is dat bakje het meest besmette gedeelte van de hele luchthaven. Volgens The New York Times legt uit dat er zelfs meer bacteriën en microben in de plastic bakjes zitten dan in de toiletten van de luchthaven. De luchthaven van Helsinki-Vantaa deed daar namelijk een studie naar en kwam tot die conclusie.

Elk oppervlak in de luchthaven dat regelmatig door reizigers aangeraakt werd, werd aan het onderzoek onderworpen. Het oppervlak met het grootste aantal virussen en bacteriën, bleek het plastic bakje te zijn. Tweede in de rij blijkt de incheckdesk te zijn, waar je je paspoort even oplegt en nerveus met je vingers drumt tot je bagage op de band verdwijnt.

Kijk niet naar deze films als je schrik hebt van superbugs!

Zakdoekjes

Wat was het doel van deze studie? Uiteraard wilden de onderzoekers de verspreiding van besmettelijke ziektes tegengaan. Ze concluderen “dat het nodig is dat het publiek gesensibiliseerd wordt over het verspreiden van infectieziekten. Eenvoudige maatregelen kunnen nochtans wereldwijde epidemieën voorkomen. Ze zijn zeker belangrijk in zones waar veel mensen rondlopen en waar de verspreiding van een groep over verschillende locaties gebeurd.” De luchthaven is daar uiteraard het beste voorbeeld van.

De onderzoekers raden aan om op drukke plaatsen regelmatig antibacteriële gel te gebruiken en de mond te bedekken bij het hoesten, met een zakdoekje bijvoorbeeld. Je gezond verstand gebruiken, met andere woorden, maar da’s blijkbaar niet iedereen gegeven.

Gesponsorde artikelen