Deze ramadankalender verdeelt CD&V en N-VA in Antwerpen

Deze ramadankalender verdeelt CD&V en N-VA in Antwerpen

In Antwerpen is er onenigheid ontstaan tussen CD&V en N-VA omdat CD&V ramadan kalenders verdeeld heeft. N-VA verwijt de christendemocraten hypocriet te zijn omdat het zulke acties niet op poten zet voor andere feestdagen. “Of heeft iemand van jullie al een paaskalender van CD&V gezien misschien?”

In Antwerpen heeft CD&V bij islamitische organisaties, winkels en moskeeën kalenders voor de ramadan uitgedeeld. Dat meldt Gazet van Antwerpen. “Als partij willen we de moslims tonen dat we er voor hen zijn, maar ook dat we ons niet laten intimideren door N-VA”, zegt initiatiefnemer Hassan Aarab (CD&V). Hij zou naar eigen zeggen veel steun gekregen hebben binnen zijn partij. De kalender geeft de dagen aan waarop het vasten gestaakt mag worden en de moslims dus aan tafel mogen. “We willen hiermee aan de moslims duidelijk maken dat wij er als CD&V Antwerpen voor hen zijn”, zegt Aarab. “Op de achterzijde van de kalender staan trouwens ook de belangrijkste feestdagen van andere religies.”

Toen de Antwerpse christendemocraten vorig jaar een gelijkaardig initiatief opzetten, kwam N-VA in opspraak. Ook nu blijft kritiek niet uit. Zo schrijft Antwerps parlementslid Annick De Ridder (N-VA) op Twitter dat “de N-VA openstaat voor alle gelovigen, maar niemand aanspreekt op het geloof. CD&V wél en zelfs totaal eenzijdig. Een paaskalender heb ik niet gezien.”

Aarab weert de opmerkingen van N-VA: “We laten ons niet intimideren of in een hoekje duwen als moslimpartij. CD&V is er trouwens voor alle religies.”

CD&V-woordvoerder Steffen Van Roosbroeck weerlegt de kritiek van N-VA. Hij stelt dat op alle andere kalenders de christelijke feestdagen staan en dat zowat iedereen in België de data van deze feestdagen al kent. Ook benadrukt hij dat Wouter Beke met Pinksteren als enige partijvoorzitter een tweet naar aanleiding van de feestdag de wereld in stuurde.

Ook Antwerps N-VA-gemeenteraadslid Johan Klaps schildert de actie van CD&V af als hypocriet:

Ridiculisering holocaust

De politieke carrière van Aarab is niet onbesproken. Zo werd hij in 2014 door voorzitter Wouter Beke (tijdelijk) uit de CD&V gezet wegens deze Facebook-post: “Volgens mij hebben de Duitsers destijds met opzet niet alle Joden omgebracht, zodat wij nu wel beseffen waarom hij de Joden aan het uitroeien was.”

Gesponsorde artikelen