Deze simpele, maar superkrachtige foto van een leerkracht over ’t effect van pesten gaat terecht viraal

Deze simpele, maar superkrachtige foto van een leerkracht over ’t effect van pesten gaat terecht viraal

Rosie Dutton werkt als kindercoach in scholen en kinderopvangcentra in Birmingham in het Verenigd Koninkrijk. Eén van de thema’s waar ze rond werkt is pesten en met één doeltreffende foto heeft ze op Facebook getoond hoe ze de kindjes in haar klasjes uitlegt wat het effect daarvan is. De uitleg is doodsimpel, maar de visuele voorstelling erbij snijdt recht door je ziel. En ’t feit dat deze post superviraal gaat, bewijst dat dat niet alleen bij kinderen het geval is.

Een foto met daarop twee doorgesneden appels, de ene binnenin onbeschadigd, de andere duidelijk rot, is volledig viraal aan ’t gaan. Uiteraard niet omwille van die appels zelf, maar door de symboliek erachter. Kindercoach Rosie Dutton heeft die foto namelijk op Facebook gepost om uit te leggen hoe ze aan kinderen het effect van pesten uitlegt. En aan de populariteit van die post te zien, zijn kinderen niet de enigen die geraakt worden door de eenvoudige, maar superkrachtige boodschap van de appels.

Dutton nam de twee appels mee naar haar klasje en vroeg aan de kindjes wat ze van de appels vonden. Wat Dutton er niet bij vertelde is dat ze één van de twee appels beschadigd had door die zachtjes aan alle kanten op de grond te kloppen. Iedereen was het er dus over eens dat de twee appels er goed uit zagen en “sappig genoeg om op te eten.”

“Jij bent een stinkende appel!”

Vervolgens nam Dutton één van de appels, diegene die ze stiekem had beschadigd, en vertelde ze de kinderen dat ze die appel maar niets vond, dat die vies was, zijn kleur lelijk en zijn steeltje te kort. Sommige kinderen keken haar aan alsof ze gek was, maar ze moesten de appel één voor één aan elkaar doorgeven en er iets over zeggen. Naar haar voorbeeld werden er dingen gezegd als “jij bent een stinkende appel”, “ik weet zelfs niet waarom je bestaat” en “waarschijnlijk zitten er wormen in jou”.

De andere appel kreeg daarentegen een lieve behandeling. Daar werd tegen gezegd dat het een “lieve appel” was met een “mooie schil”. Vervolgens vroeg Dutton opnieuw aan de kinderen om de twee appels te bekijken. Ze zagen er namelijk net hetzelfde uit als toen ze er de klas mee binnen was gekomen.

Daarna sneed ze de appels open en de appel waar ze lief tegen geweest waren was gaaf, vers en sappig binnenin. De appel waar ze niet lief tegen geweest waren, was daarentegen beschadigd en rot vanbinnen. Of hoe een beeld soms meer zegt dan duizend woorden.

Met deze appels legt kindercoach Rosie Dutton het effect van pesten uit aan kleine kinderen:

Gesponsorde artikelen