Deze smid maakt op geniale wijze een einde aan de complottheorie rond 9/11

Deze smid maakt op geniale wijze een einde aan de complottheorie rond 9/11

Al bijna vijftien jaar lang proberen de aanhangers van complottheorieën ons ervan te overtuigen dat de WTC-torens op 11 september niet konden instorten enkel en alleen door de hitte van de brand. Een smid is het beu om telkens opnieuw dezelfde foute redenering te horen, en wil hen voor eens en voor altijd de mond snoeren.

Het is een van de bekendste complottheorieën rond de aanslagen van 11 september 2001 in New York, waarbij de twee WTC-torens instortten nadat ze getroffen werden door twee vliegtuigen. Aanhangers van complottheorieën wijzen er graag op dat het gebruikte staal in de torens pas smelt bij 1.450 graden Celsius, terwijl kerosine brand op een temperatuur van ongeveer 1.000 graden. En dus is het onmogelijk dat de torens door de brand zijn ingestort, zo claimen complotdenkers.

De Amerikaanse smid Trenton Tye is het beu om al jarenlang te moeten lezen dat het staal dus onmogelijk kon smelten door de brand alleen. En dus toont hij met een YouTube-filmpje dat de theorie helemaal niet klopt. Eerst neemt hij een stuk staal van het type dat voor grote bouwwerken gebruikt wordt, en heft hij er zijn aambeeld mee op.

Daarna neemt hij een identiek stuk staal dat opgewarmd is tot net geen 1.000 graden, de brandtemperatuur van kerosine. Zoals je ziet, inderdaad niet gesmolten:

Maar, met zijn pink kan hij het stuk staal al zonder problemen buigen.

Conclusie: de complottheorie klopt niet, want bij de brandtemperatuur van kerosine is staal helemaal niet sterk meer.

Gesponsorde artikelen