Deze soort superwezens zal de laatste op deze planeet zijn als straks al het leven uitsterft

Deze soort superwezens zal de laatste op deze planeet zijn als straks al het leven uitsterft

De mens zal ooit een andere plaats moeten vinden om te overleven, maar er is één soort op deze planeet die zowat alles aankan. Ze zijn minuscuul klein en we noemen ze beerdiertjes. Maar hoe nietig ze in dit universum ook zijn, er is weinig dat hen kapot krijgt. Wetenschappers schrijven in Scientific Reports hoe ze zich telkens weer aan nieuwe situaties kunnen aanpassen.

Ze zijn 0,1 tot 1,5 millimeter groot (of moeten we klein zeggen). Toch hebben ze poten, ogen, een mond en een spijsverteringssysteem. Dat ze wel tegen een stootje kunnen wordt duidelijk wanneer je ziet waar ze leven. Ze komen voor op grote hoogte in de Himalaya, maar ook diep in de zee van de polen tot de evenaar. Ze passen zich aan alle omstandigheden aan waar andere soorten erg kwetsbaar zijn en snel het loodje zouden leggen.

Ongenaakbaar?

Drie wetenschappers wilden nagaan wat de beerdiertjes dan toch fataal zou kunnen worden. Ze dachten aan straling, asteroïden, supernova’s, etc. Maar volgens hun wiskundige modellen zouden de wezentjes het altijd overleven. Er zou al een asteroïde nodig zijn die veel groter is dan die verantwoordelijk voor het uitsterven van de dinosauriërs. Al het water op de planeet zou in gas moeten veranderen om de beerdiertjes misschien te doen verdwijnen. Of de zon die onze planeet compleet verbrandt. Dat zijn dingen die ooit kunnen en zullen gebeuren, maar tot dan lijken ze ongenaakbaar. En het is niet eens zeker dat ze dan zullen uitsterven …

Wat hen bijzonder maakt is dat ze door hun evolutie hebben leren omgaan met dodelijke factoren, zoals straling, extreme hitte en vrieskou. Ze zouden zelfs in de ruimte kunnen overleven. Al zijn er meer dan duizend soorten beerdiertjes, en dus is het niet zeker of elke soort even ver geëvolueerd is. Wat we wel weten is dat er op z’n minst een paar soorten zijn die in de meest krankzinnige omstandigheden kunnen overleven. We kunnen er dus misschien nog wat van leren als de omstandigheden hier ons te heet onder de voeten dreigen te worden.

Wikimedia Commons

Gesponsorde artikelen