Left Right
scrollTop top

Deze twee artiesten bedelen voor hit bij de fans: “Gewoon streamen via Spotify, je hoeft zelfs niet te luisteren”


Deze twee artiesten bedelen voor hit bij de fans: “Gewoon streamen via Spotify, je hoeft zelfs niet te luisteren”

Schaamteloos vragen ze of je hun cd niet zou willen streamen op Spotify, en liefst nog een hele dag op repeat. Of je echt luistert, maakt hen weinig uit. Je mag ‘m evengoed op mute zetten. Als er maar streams bijkomen. “Dit heeft niets meer met muziek te maken”, zegt de muziekcoördinator van VRT. 

Artiesten die oproepen om hun plaat te kopen, dat is van alle tijden. Dat er nu bands zijn die vragen om hun plaat te streamen, is dan ook niet meer dan normaal. Maar een aantal zangers doet het nu wel heel opvallend. Schaamteloos vragen ze om hun nieuwe cd of plaat te streamen op Spotify.

Alles voor de streams

In het geval van Chris Brown werd zelfs tot in het kleinste detail uitgelegd hoe je dat moest doen. “Luister er niet naar op iTunes, want dat levert niets op voor Chris z’n albumverkoop of streams”, stond er te lezen in de inmiddels verwijderde Instagrampost. “Ik stel voor dat iedereen een 30 dagen durende gratis account aanmaakt en gewoon streamt, streamt, streamt. Laat het album maar op repeat staan.” Schaamtelozer kan het niet.

Het is ook geen louter Amerikaans fenomeen. Zo riep de Nederlandse rapper Boef ook al uitdrukkelijk op om z’n muziek op Spotify te luisteren. “Zelfs al spelen jullie het nummer maar 35 seconden af, dan nog telt het al mee als een stream”, zei hij in een oproep om zijn hit Habiba te beluisteren op de streamingdienst.

Iedereen die de link naar z’n album in zijn of haar bio zette, maakte dan ook nog eens kans op een meet ’n greet met de rapper. “Thanks voor de liefde”, schreef hij ook. Al moet die liefde blijkbaar niet zo oprecht zijn. Want of je nu luistert naar het album of niet, dat maakt hen weinig uit. Als er maar streams bijkomen.

“Dit heeft niets meer met muziek te maken”

En het is niet onlogisch dat artiesten nu hameren op Spotify-streams. Allereerst verdienen ze natuurlijk geld per stream, al ligt dat bedrag bedroevend laag. Het zou zelfs om minder dan één cent per stream gaan. Neen, de belangrijkste reden voor dit schaamteloos bedelen naar streams is dat hitlijsten de laatste jaren ook rekening houden met streamresultaten. Vaker gestreamde songs zullen dus ook bij ons sneller en hoger in de Ultratop verschijnen.

“Zolang hitparades bestaan, zullen er altijd mensen zijn die ze proberen manipuleren”, stelt Gerrit Kerremans, muziekcoördinator bij VRT, in Het Laatste Nieuws. Kerremans probeert het belang van de streams toch te relativeren. “Spotify is maar een onderdeel van de ranking: oproepen zoals die van Brown of Boef zullen geen gigantisch verschil maken.” Al is er nog een voordeel. Ook radiostations houden rekening met streams. “Spotify is één van onze bronnen om te zien wat onze luisteraars willen horen”, legt Qmusic-presentator Wim Oosterlinck uit, “maar zeker niet de enige.”

Het heeft dus misschien niet de zware impact die artiesten eraan toekennen, toch blijven de oproepen een kwalijke evolutie volgens Kerremans. “Dit heeft niets meer met muziekbeleving te maken maar zegt wel iets over de crisis in de sector”, is hij streng. “Als je geen succesvolle live-artiest bent en het enkel van verkoop moet hebben, zit je met een probleem.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308