Left Right
scrollTop top

Deze vraag moet je overleven om bij Elon Musk aan de slag te kunnen


Deze vraag moet je overleven om bij Elon Musk aan de slag te kunnen

Voor vele technologieliefhebbers is het een droom om ooit voor iemand als Elon Musk te werken, en voor velen zal het daarbij ook blijven. Maar als je ooit toch in een sollicitatiegesprek met hem terechtkomt, moet je zijn favoriete vraag weten te overleven.

Volgens Elon Musk, de naam van de nieuwe biografie van de SpaceX- en Tesla-topman, is het erg moeilijk om sollicitatiegesprekken met Musk te overleven. Tijdens de eerste minuten van het gesprek doet Musk namelijk alsof hij helemaal niet geïnteresseerd is. “Elon zal waarschijnlijk gewoon mails blijven schrijven tijdens het eerste deel van het interview. Sla niet in paniek, dat is normaal”, schrijft Ashlee Vance, een journalist bij Bloomberg.

“Na een tijdje zal hij zijn stoel omdraaien, zodat hij recht over je zit. Maar zelfs dan zal hij oogcontact nog schuwen, of zich met andere zaken bezighouden. Panikeer nog altijd niet. Het is nog steeds normaal. Na een tijdje zal hij echt wel met je spreken. Maar als je denkt dat je problemen dan van de baan zijn, dan heb je het grondig mis.

Raadsel

Dat is namelijk het moment waarop Musk een reeks vragen zal afvuren, om uiteindelijk ook zijn favoriete raadsel voor te schotelen. Bij SpaceX kregen alle sollicitanten dezelfde vraag op hun bord: “Je staat ergens op aarde. Je wandelt een mijl naar het zuiden, een mijl naar het oosten, en een mijl naar het noorden. Je komt op exact dezelfde plaats uit als je vertrokken bent. Waar sta je ergens?

Het is een vraag die Musk honderden of zelfs duizenden keren gesteld moet hebben. Hij heeft namelijk de eerste 1.000 werknemers van SpaceX persoonlijk aangenomen. Dat is een handelspraktijk waar hij ook al eerder bij PayPal, en later bij Tesla, niet van wilde afwijken. In de begindagen van SpaceX belde Musk zelfs persoonlijk naar de prestigieuze universiteiten om de namen van de allerbeste studenten te krijgen. Dan belde hij die personen zelf op om hen te overtuigen voor hem te komen werken. “Ik dacht echt dat iemand met m’n voeten aan het spelen was”, herinnert één van hen zich. “Ik geloofde geen moment dat hij een eigen ruimtebedrijf had.”

Oplossing raadsel

Er zijn trouwens twee mogelijke oplossingen voor het raadseltje. Ofwel sta je op de noordpool, ofwel “ergens in de buurt” van de zuidpool.

epa

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…