Deze vrouw choqueert de Britten: een kerstboom vol cadeaus al leeft ze van 4.000 euro aan uitkeringen …

Deze vrouw choqueert de Britten: een kerstboom vol cadeaus al leeft ze van 4.000 euro aan uitkeringen …

Het ging er vanmorgen hevig aan toe in de Britse talkshow ‘This Morning’. Twee vrouwen kwamen er vertellen over hun buitensporige kerstuitgaven. Claire Young leeft al vijf jaar van een uitkering, maar heeft voor 2.000 pond (2.250 euro) cadeaus gekocht. En de andere moeder heeft maar liefst driehonderd kerstgeschenken voor haar zoon en twee dochters gekocht.

Heel wat kijkers reageerden gedegouteerd op de Britse moeders. “Belachelijk”, zeggen sommigen. “Die kennen de échte betekenis van Kerstmis niet”, klinkt het ook. Maar het verwijt dat het meest terugkwam: “Waarom geef je zo veel geld uit als je van een uitkering leeft?”

Claire kan naar eigen zeggen niet meer werken omdat ze aan het chronisch vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie lijdt. Ze kampt met ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg, waardoor ze vaak hevige spierpijn heeft. Drie jaar geleden zegde haar man zelfs zijn job als winkelier op om voor haar te zorgen.

“Een heel jaar sparen”

Via huursubsidies, kaskrediet en hun uitkering ontvangt het koppel maandelijks samen zo’n 4.000 euro.

“Voor die kerstcadeaus begin ik in het begin van het jaar al te sparen”, zegt ze. “Wekelijks leg ik 50 pond opzij. In mijn ogen is het maar één keer per jaar Kerstmis. En ja, we leven van de bijstand. Maar betekent dat dat ik mijn kinderen geen geschenken mag geven? Mijn zes kinderen krijgen elk elf cadeaus, sommige kosten maar een euro. Als ik het aankon, zou ik veel liever gaan werken. Ik drink niet, rook niet en in het weekend zet ik de bloemetjes niet buiten. Mag ik nog zelf beslissen hoe ik mijn geld uitgeef?”

Driehonderd cadeaus

De andere moeder, Emma Tapping, lag twee jaar geleden al onder vuur toen uitlekte dat ze haar kinderen driehonderd cadeaus geeft. “Ik begin mijn koopjesjacht al in januari”, zegt ze. “IK werk het hele jaar door hard voor mijn geld, ik heb zelfs twee jobs. Waarom zou ik met kerst dan geen extra inspanning mogen doen? Doorheen het jaar verwen ik hen absoluut niet: als ze iets speciaals willen, moeten ze eerst klusjes opknappen. Als hun telefoon kapot is, krijgen ze niet zomaar een nieuwe. Kerstmis is gewoon altijd een belangrijke dag voor mij geweest, die traditie wil ik graag verderzetten. Wat anderen daar van vinden, trek ik me niet aan. Het zijn mijn kinderen en het is mijn geld. Dit beslis ik zelf, niemand gaat me van gedachten doen veranderen.”

Beide dames krijgen bakken kritiek over zich.

Gesponsorde artikelen