Deze week nieuw op Netflix: Oscarbuzz voor ‘Marriage Story’, de start van het laatste seizoen van ‘Fuller House’ en nog meer kerstseries en -films

Binnen minder dan drie weken is het kerst en dus beginnen langs alle kanten de eindejaarslijstjes op te duiken. Wij houden die van ons nog heel even in beraad, maar dat Marriage Story hoog zal eindigen in dat van de beste films van 2019 staat buiten kijf. Die film is dus de grootste Netflix-kijktip van de week, maar er is uiteraard nog veel meer.

Film

Het is nu al een vaststaand feit: in de nacht van 8 op 9 februari zullen wij ons bed niet zien. Dan worden immers de Oscars uitgereikt en naast een jaarlijkse traditie (sakkeren dan wel juichen voor de al dan niet juiste winnaars) zouden het dit jaar ook wel eens historische Oscars kunnen worden. Want met The Irishman van Martin Scorsese en Marriage Story heeft Netflix dit jaar twee films met serieuze Oscarkansen.

In Marriage Story spelen Adam Driver en Scarlett Johansson het ooit gelukkig getrouwde kunstenaarskoppel Charlie en Nicole. Hij is een gerespecteerd theaterregisseur in New York, zij stond ooit op het randje van de doorbraak in Hollywood, maar koos uiteindelijk voor een carrière in het theater onder de hoede van haar echtgenoot. Samen hebben ze een zoontje van acht, Henry (Azhy Robertson).

Marriage Story is een erg subtiel en fijngevoelig document die het kleine op een mooie en vaak ook confronterende manier groter weet te maken. We moesten aan Boyhood denken – de film die het alledaagse bijzonder maakte – maar we hebben ook meer dan ooit gedacht: Woody Allen mag plaats beginnen ruimen. Noah Baumbach evenaart en overtreft hier immers diens beste films op zowat alle vlakken.

Oscars mogen worden klaargezet, niet alleen voor het scenario (ook van Noah Baumbach), maar ook voor de acteerprestaties van Adam Driver, Scarlet Johansson én Laura Dern die weer in Big Little Lies-modus staat voor haar rol als gehaaide advocate. Dit zou zo een topjaar kunnen worden voor Netflix dat The Irishman en Marriage Story weleens beide in vele van dezelfde categorieën genomineerd zouden kunnen worden. Nog even afwachten tot 13 januari wanneer de genomineerden worden aangekondigd. Maar voor die tijd – we kunnen het niet genoeg herhalen – moet je deze toch minstens één keer gezien hebben.

Vorig jaar was The Disaster Artist terug te vinden in ons eindejaarslijstje, sinds deze week is hij ook op Netflix terug te vinden. The Disaster Artist vertelt het waargebeurde verhaal van acteur, regisseur en scenarist Tommy Wiseau. Hij heeft met The Room (2003) een cultklassieker afgeleverd die door kenners wordt omschreven als de Citizen Kane van de slechte films. The Disaster Artist beschrijft het productieproces van die film.

The Disaster Artist maakt Tommy Wiseau niet belachelijk. Het is een film over een man die gelooft in zichzelf en daardoor alles op alles wil zetten. Een film ook over een vrijgevig man die alles wil doen voor de vriendschap. Een man die voordien misschien wel heel erg eenzaam was en die die ene die zich niet schaamt om bij hem te zijn daardoor zeer stevig aan de borst drukt. Meer dan een verhaal over een vreemd figuur is The Diaster Artist een eerbetoon.

En wat zou een nieuwe week zijn zonder kerstfilms? Deze week krijgen we het derde deel in de filmreeks A Christmas Prince met ondertitel The Royal Baby. Het is dus amper raden naar wat er in deze film gebeurt, toch is de geboorte van het kind niet alleen een vrolijke gebeurtenis. Er moet immers een belangrijk verdrag getekend worden, maar de papieren zijn zoek. En dat zou wel eens grote gevolgen kunnen hebben voor de kersverse baby.

Series

Ook bij de series is er een nieuwe dosis kerst met Three Days Of Christmas, een Spaanse kerstserie waarin vier zussen te maken krijgen met familiedrama’s en geheimen die zich afspelen in drie verschillende tijdsperiodes, en altijd op eerste kerstdag.

Als dat achter de rug is wacht het eerste deel van het vijfde en laatste seizoen van Fuller House, de serie die mikte op nostalgie naar de 90’s-sitcom Full House. In dit vijfde seizoen is nu ook Stephanie moeder geworden.

Vampierenseries zijn net als kerst: ze komen en gaan. Netflix lanceert deze week het nieuwe V-Wars met Ian Somerhalder die we kennen uit The Vampire Diaries in de hoofdrol. Hij speelt dokter Luther Swann die zijn vriend en bij uitbreiding de hele wereld moet zien te redden van een mysterieus virus.

it

Wie liever een portie romantiek heeft om mee rond de kerstboom te gaan zitten, kan gaan aankloppen bij Virgin River. In deze romantische reeks is verpleegster Melinda Monroe toe aan een nieuwe start in haar leven waarna ze besluit om te verhuizen naar het afgelopen dorpje Virgin River om daar aan de slag te gaan als verpleegkundige en rust te vinden. Maar uiteraard gaat dat niet zoals ze dat verwacht had. Deze reeks is gebaseerd op de gelijknamige boeken van Robyn Carr waarvan al twintig delen verschenen zijn. Virgin River heeft dus het potentieel om lang mee te gaan.

Tot slot nog eentje die terug is van weggeweest: de megapopulaire anime-reeks Death Note, over een middelbare scholier die een bovennatuurlijk notitieboekje vindt, waarmee hij mensen kan laten sterven door simpelweg hun naam erin op te schrijven. Hij besluit dit boekje te gebruiken om de namen van criminelen te noteren en zo het kwaad voorgoed uit de wereld te bannen. Score op IMDb? Een hélé mooie 9/10.

Docu & Comedy

Het laatste onderdeel van onze kijktips starten we met een nieuwe sketchshow. Kenya Barris, die eerder de sitcom Black-ish bedacht en dezer dagen exclusief voor Netflix aan de slag is, is namelijk boven water komen met Astronomy Club: The Sketch Show, een show waarin de komieken van The Astronomy Club – allemaal zwart en verbonden aan het Upright Citizens Brigade in New York – volop aan het improviseren slaan. De acteurs spelen al sinds 2014 samen en behandelen hier populaire cultuur, alsook sociale issues en hoe het is om zwart te zijn. Black-ish, maar in een sketchshow met de toevoeging van improvisatie dus.

Doorheen de jaren heeft Netflix ook een sterke reputatie opgebouwd in het true crime-genre. Deze week kunnen we kijken naar The Confession Killer, een docureeks die draait om Henry Lee Lucas, een Amerikaans seriemoordenaar die overleed in 2001 en beweerde dat hij verantwoordelijk was voor honderden onopgeloste moorden. De reeks probeert na te gaan of die bewering waar zou kunnen zijn.

Tot slot is er ook nog de documentaire Shelby American, iets lichtere kost. Shelby American heeft het over het leven van Carroll Shelby, een boer die autocoureur werd, de 24 uur van Le Mans won en het tot slot ook nog maakte als ondernemer en ontwerper van auto’s. Het is inderdaad die Carroll Shelby die nu door Matt Damon wordt neergezet in de populaire film Le Mans ’66, die nog steeds in de zalen loopt.

Meer
Lees meer...