Deze week nieuw op Netflix: veelbelovende nieuwe horror, een docu over de aanslag op Bob Marley en het derde seizoen ‘Riverdale’

Deze week nieuw op Netflix: veelbelovende nieuwe horror, een docu over de aanslag op Bob Marley en het derde seizoen ‘Riverdale’

Met ‘The Haunting Of Hill House’ zou Netflix wel eens de eerste deftige horrorreeks sinds ‘American Horror Story’ in handen kunnen hebben. Er wordt trouwens nog meer ingezet op horror: in ‘Apostle’ wil Dan Stevens zijn zus redden van een macabere sekte en bakker en kunstenares Christine McConnell – zowat de Tim Burton van de keuken – heeft haar eigen reeks op Netflix. Maar er is nog veel meer!

Series

Er zijn verschillende series die deze week op Netflix aan hun nieuwe seizoen starten – waarover later meer – maar helemaal vers is de nieuwe horrorreeks The Haunting Of Hill House. De serie is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1959 van de Amerikaanse Shirley Jackson. Tot op vandaag wordt het boek nog steeds beschouwd als één van de beste spookverhalen van de 20e eeuw.

Na twee films en een toneelstuk is het nu dus de beurt aan een televisiereeks, die losjes gebaseerd werd op hetzelfde boek. Het verhaal gaat over vijf broers en zussen die zijn grootgebracht in het spookhuis en opnieuw samengebracht worden door de zelfdoding van de jongste zus. Elk van de eerste vijf afleveringen gaat over één van de kinderen, die elk op een andere manier getraumatiseerd zijn door een zomervakantie van twintig jaar geleden.Het is horror, maar vooral ook een familiedrama.

De regie van dit eerste seizoen was in handen van Mike Flanagan die al heel wat horror op zijn cv had staan en vorig jaar ook Gerald’s Game leverde aan Netflix.Er hangen nogal wat verwachtingen aan The Haunting Of Hill House, temeer omdat de reeks lang op 100% bleef staan op de bekende site Rotten Tomatoes. Op dit moment scoort de reeks daar nog steeds een knappe 90%, op IMDb heeft de reeks op moment van schrijven een score van 8,8/10.
Het derde seizoen van Riverdale is ook van start gegaan en krijgt vanaf nu wekelijks een nieuwe aflevering op Netflix. In het tweede seizoen zagen we dat Archie beschuldigd werd van de moord op Cassidy Bullock. Hier pikken we de reeks terug op voor seizoen 3. De vraag is ook hoe Veronica zal reageren nu haar vader haar vriendje heeft beschuldigd. Op deze en veel andere vragen zou in het derde seizoen van deze populaire reeks een antwoord moeten komen.

Ook het vijfde seizoen van The Flash is van start gegaan, de superheldenreeks over de supersnelle Barry Allen die ook al de grenzen van ruimte en tijd heeft opengetrokken. In het begin van het vijfde seizoen maken we kennis met Nora West-Allen, de dochter die een twintigtal jaar voor datum haar vader en moeder ontmoet.

De grootste reden om ook nog naar dit seizoen van The Flash te kijken heet dan ook Jessica Parker Kennedy, die Nora speelt. Vanaf nu wekelijks een nieuwe aflevering op Netflix.

En om het blokje series af te sluiten: na de seizoensfinale van Better Call Saul zijn nu alle vier de seizoenen van deze uitstekende reeks op Netflix beschikbaar. Aan The Good Place (S03E03) is naar goeder trouw ook weer een wekelijkse episode toegevoegd.

Film

Er komen in de volgende weken en maanden een aantal Netflix Original films uit waar al een tijdje naar uitgekeken wordt. Deze week is dat vooral zo bij 22 July van Paul Greengrass. Hij vertelt het verhaal van het tragische bloedbad op het Noorse eiland Utøya waar op dat moment een politiek jeugdkamp aan de gang was en waar een schutter wild tekeer ging. De aanslagen kostten aan tientallen mensen het leven.

Greengrass – die eerder al films als United 93 en Captain Phillips regisseerde – kiest ervoor om het verhaal langs verschillende kanten te belichten en blijft dus achter met een film van 2 uur en 20 minuten. Opvallend is trouwens dat deze film tegelijkertijd in de bioscoop speelt en op Netflix is toegevoegd.

De tweede film waar we je deze week attent op zouden willen maken is Apostle. In deze film speelt Legion-acteur Dan Stevens de hoofdrol. Hij speelt Thomas Richardson, een man die (anno 1905) zijn zus probeert te bevrijden uit de handen van een sekte die geleid wordt door een charismatische leider, gespeeld door Michael Sheen.

Apostle is door Netflix ontwikkelt door The Raid-regisseur Gareth Evans. Het gaat hier dus niet om een afdankertje dat de weg naar de zalen niet heeft gevonden, maar om een project dat vanaf moment één al bedoeld was voor Netflix. Toch een factor van verschil naar verwachtingen toe.

Docu

Feminisme, het blijft een onderwerp dat voor vele debatten blijft zorgen. Wanneer ben je feminist? Wanneer ben je het niet? Kunnen mannen feminist zijn? Mogen feministen hun lichaam gebruiken om hun boodschap duidelijk te maken? Op sommige van hiervoor gestelde vragen is het antwoord eenvoudig (Ja, ook mannen kunnen feminist zijn!), over anderen kan langer gedebatteerd worden.

Op Netflix is deze week een documentaire toegevoegd die de titel Feminists: What Were They Thinking? draagt. Het is een oprechte vraag, zonder oordelende ondertoon. In deze documentaire gaat Johanna Demetrakas op bezoek bij de vrouwen die in de jaren 70 aan de kar trekken aan de hand van foto’s. De film richt zich daarbij op onze cultuur van vandaag die op alarmerende wijze de noodzaak van voortdurende verandering aantoont en kent ook bijdragen van Grace And Frankie-sterren Jane Fonda en Lily Tomlin.

Nog eentje die in onze lijst terecht komt is ReMastered. ReMastered is een reeks van acht muziekdocumentaires waarin telkens op zoek gegaan wordt naar een antwoord op een mysterie uit het leven van een bepaald artiest. Wie de titels van de afleveringen bekijkt ziet dat er een stevige focus ligt op moorden en aanslagen, maar er is bijvoorbeeld ook een aflevering over het bezoek van Johnny Cash in het Witte Huis van Richard Nixon.

De eerste aflevering heet ReMastered: Who Shot The Sherriff? en behandelt de moordaanslag op Bob Marley.In 1976 beloofde Bob Marley op te treden op het (gratis) Smile Jamaica concert in 1976, georganiseerd door de toenmalige minister-president. In de jaren 70 heersten er spanningen in Jamaica tussen de twee politieke partijen, People’s National Party (PNP) and Jamaica Labour Party (JLP). Door zijn deelname aan het concert gingen de inwoners van Jamaica er vanuit dat hij een kant had gekozen.

Twee dagen voordat het concert zou plaatsvinden werd Bob Marley in zijn huis beschoten. Er werden 56 kogels afgevuurd. Marley, zijn vrouw en zijn manager overleven de kogelregen op miraculeuze wijze. Bob Marley werd in zijn buik en arm geraakt, maar niet levensbedreigend. Blijft de vraag: wie zat er aan deze aanslag en waarom?

De mooiste titel van de week is die van The Curious Creations Of Christine McConnell. Spreek ‘m maar eens uit.

Christine McConnell is voor de keuken zo’n beetje wat Tim Burton voor de film is. Nu heeft deze bakker en kunstenares een reeks gekregen (6 afleveringen) waarin ze laat zien hoe ze haar huis vult met enge decoraties en spookachtige lekkernijen. De ideale opwarmer voor Halloween!

The Good Place en Better Call Saul hebben al een plaats gekregen in onze lijst met de 50 beste series op Netflix. Ben je benieuwd naar de andere 49? Kijk dan hier eens! Het artikel wordt regelmatig bijgewerkt zodat de lijst altijd up-to-date is.

Gesponsorde artikelen