Deze wolkenkrabber wil koste wat het kost hoogste gebouw van New York worden

In New York, toch nog altijd de wolkenkrabberhoofdstad van de wereld, schieten de hoge gebouwen weer als paddenstoelen uit de grond. De ‘race to the top’ is weer volop bezig, en misschien wel heftiger dan ooit. De plannen van de Nordstrom Tower zijn nu zelfs aangepast zodat het gebouw het hoogste van New York, en bijgevolg ook van de westelijke hemisfeer wordt.

De laatste decennia van de 20ste eeuw werd de New Yorkse skyline gedomineerd door de Twin Towers, die hoog boven de rest van New York uittorenden. Na de terreuraanslagen van 11 september 2001 kwam het Empire State Building in Midtown opnieuw in het middelpunt van de belangstelling als hoogste gebouw van de stad, maar intussen is het nieuwe World Trade Center het grootste gebouw van Manhattan en de Verenigde Staten. Met 1776 voet, of 541 meter, heeft het gebouw historische waarde, aangezien dat ook het jaar van de Amerikaanse onafhankelijkheid is.

De Nordstrom Tower, die vlakbij Central Park gebouwd wordt, heeft het echter op de titel van hoogste gebouw gemunt. Volgens de originele plannen kwam de piek één enkele voet onder die van de Freedom Tower terecht, het leek wel alsof de architecten niet hoger durfden te gaan, mogelijk omdat 9/11 nog te vers in het geheugen lag. Maar ze claimden toen wel al de titel van hoogste gebouw van de VS, als de piek niet meegerekend werd.

Piek of dak?

Dat heeft echter al tot heel wat commotie geleid: moet je die piek nu meetellen voor de recordboeken, of net niet? En dus hebben ze de plannen voor de wolkenkrabber maar aangepast, zo kwam website New York Yimby te weten. De nieuwe piek komt nu uit op 1795 voet, of 547 meter, en zo is het gebouw zowel qua dak als qua piek hoger dan het nieuwe World Trade Center.

Naast die Nordstrom Tower moeten er de komende jaren nog een pak wolkenkrabbers bijkomen in New York. In dezelfde 57ste straat van de Nordstrom Tower moet volgend jaar een gebouw met een hoogte van 433 meter klaar zijn. De regio rond Central Park is trouwens enorm populair voor nieuwe wolkenkrabbers. In de buurt wordt namelijk ook de laatste hand gelegd aan 432 Park Avenue (426 meter) en 53W53 (320 meter). En er zijn er nog wel enkele gebouwen in aanbouw die hoger dan 200 meter moeten worden. Boven de sporen afkomstig van Penn Station is zelfs een hele nieuwe wijk (inclusief wolkenkrabbers) in aanbouw.

Zo moet de New Yorkse skyline er over een drietal jaar uitzien:

Meer
Lees meer...