Deze zomer wordt nu heel waarschijnlijk nipt de warmste ooit

Deze zomer wordt nu heel waarschijnlijk nipt de warmste ooit

De voorbije zomer was heet en droog, maar toch moeten we nog tot 1 september wachten voor we officieel kunnen spreken van de warmste zomer ooit. David Dehenauw, weerman van VTM, voorspelt op basis van de temperaturen die komende week voorzien zijn, dat we het record nipt gaan breken.

Op dit moment lijkt de gemiddelde temperatuur van deze zomer op 19,8 graden te zullen stranden. Dat gaat dan over de maanden juni, juli en augustus. Het gemiddelde is een combinatie van de temperatuur overdag en ’s nachts. Dus vandaar dat je geen waarden van rond 30 graden moet verwachten. Vorig jaar was het gemiddelde over de hele zomer bijvoorbeeld 18,6 graden. Normaal ligt dat gemiddelde rond 17,5 graden.

Hittegolven

Door twee hittegolven en de extreem hete maand juli leek het zo goed als zeker dat het record zou worden gebroken. Maar ook al was augustus nog steeds een behoorlijk warme maand, was het toch duidelijk wat frisser. Dit weekend zal de gemiddelde temperatuur geen deugd doen, want het gaat regenen en waaien bij waarden van 15 tot 16 graden. Zondag wordt het al iets warmer en volgende week krijgen we opnieuw zachte, zomerse temperaturen. Volgens David Dehenauw en het VTM Nieuws zal dat nipt genoeg zijn om het record van de warmste zomer in Ukkel te breken.

Dat record komt uit 2003 en toen was het gemiddeld 19,7 graden. De op één na warmste zomer zit daar met 18,9 graden (2006) toch ver achter, dus het mag duidelijk zijn dat we een uitzonderlijk warme zomer hebben meegemaakt. De koudste zomers waren overigens die van 1981 en 1987, toen het gemiddeld 16,1 graden was.

In juli van dit jaar was het volgens het KMI gemiddeld 22 graden, bijna 4 graden meer dan de normale waarde. Ook op het vlak van de droogte kunnen er nog records sneuvelen.

Gesponsorde artikelen