Di Rupo onder zware druk: kan hij de PS-stal uitmesten of is hij zelf deel van het probleem?

Di Rupo onder zware druk: kan hij de PS-stal uitmesten of is hij zelf deel van het probleem?

PS-voorzitter Elio Di Rupo (PS) staat voor beslissende dagen. In de hele Publifin-affaire moet hij knopen doorhakken. Vooral de vraag of hij het daarbij écht opneemt tegen de machtige Luikse federatie is cruciaal. En hoe consequent is hij zelf, als hij een decumul vraagt voor politici? Blijft hij dan voorzitter én burgemeester én parlementslid? 

De PS is nog niet verlost van de storm die haar momenteel treft. Want voorzitter Elio Di Rupo moet met maatregelen komen, met ‘bewijzen’ dat het zijn partij menens is om komaf te maken met het misbruik van overheidsgeld. Nieuwe regels voor deontologie dus, over wat politici wel en niet mogen doen. Maar als hij daarin écht ver gaat, komt hij in een regelrechte oorlog met z’n Luikse federatie.

Oorzaak van de uitslaande brand bij de PS is de affaire Publifin, een hele grote intercommunale uit het Luikse. Die heeft belangen in onder meer kabelmaatschappij Voo en financiële holding Nethys. Een twintigtal lokale politici hebben via de adviesraden van Publifin meer dan een aardige zakcent opgestreken en zichzelf verrijkt. Want per maand kregen ze tussen de 1.300 en 2.800 euro, om in die raden te zitten. Maar in praktijk waren ze er heel vaak niet of kwamen de raden zelf nooit samen. Ook MR- en cdH-leden profiteerden van dat systeem, maar omdat Publifin sterk gedomineerd wordt door de PS, is het vooral een zaak van Di Rupo en co geworden.

De clash met Luik

Vandaag is het partijbureau van de PS. Daarin komt de Luikse afdeling tegenover de rest van de partij te staan. Want zij moeten komen uitleggen hoe het zover is kunnen komen. Eind vorige week had Laurette Onkelinx (PS) het al over “de besmeurde eer van de PS”, en een “schande voor al onze militanten”. Schietschijf is nu ook Stéphane Moreau geworden, één van de vijf kopstukken die in Luik bij de PS de plak zwaait, maar vooral de CEO van Nethys en de eigenlijke baas van Publifin. “Hij moet een stap opzij zetten”, had Onkelinx daarover gezegd.

Di Rupo wil niet rechtstreeks Moreau aanvallen, maar via een verbod op cumuleren gaan: voortaan zouden PS’ers niet zomaar én burgemeester én CEO van een groot bedrijf kunnen zijn. Zeker niet als het om een overheidsbedrijf of intercommunale gaat.

PS-kopstuk Moreau zou 960.000 euro per jaar verdienen via Nethys

Maar twee problemen duiken op. Ten eerste draait het ondertussen wel degelijk over de figuur van Moreau en z’n entourage. Dit weekend lekte in Le Vif dat de man 960.000 euro per jaar zou verdienen, een veelvoud van het plafond voor overheidsmanagers dat de PS zelf invoerde toen Di Rupo nog premier was. En z’n rechterhand, Daniël Weekers, zou aan 600.000 euro per jaar zitten. Vraag is dus of Moreau niet harder moet aangepakt worden.

Maar daarnaast is Di Rupo zelf kwetsbaar: hij is én voorzitter, en burgemeester en parlementslid. Hij zal dus zelf het goede voorbeeld moeten geven, en afstand doen van één van z’n mandaten, als hij strenge regels op tafel legt.

Ondertussen komt de oppositie in het Waals parlement vandaag ook nog eens met een motie van wantrouwen tegen de Waalse minister van Lokale Besturen, Paul Furlan (PS). Die had moeten toezien op de toestanden bij Publifin, maar greep niet in. Meer nog, z’n eigen adjunct-kabinetschef graaide voor meer dan 150.000 euro in de kassa. Maar Waals minister-president Paul Magnette (PS) behoudt het vertrouwen in zijn minister, en ook Di Rupo wil Furlan niet opofferen. Ondertussen is de affaire zodanig groot geworden, dat zelfs een ontslag van Furlan niet meer zou volstaan om de kritiek te sussen.

Gesponsorde artikelen