Die haartjes op spinnen? Die blijken geen decoratie, maar een creepy superpower te zijn

Die haartjes op spinnen? Die blijken geen decoratie, maar een creepy superpower te zijn

Als het even kan, bekijken wij spinnen vanop afstand. Een grote afstand. Maar zelfs met die voorzorgsmaatregel is het ons al opgevallen dat die beesten niet alleen acht poten hebben, ze zijn ook nog harig, wat het beestje om één of andere reden nog enger maakt om er bij in de buurt te zijn. Maar het wordt nog erger: nu blijkt dat die haartjes spinnen een extra superpower geven. Alsof ze dat nog nodig hebben. 

Spinnen, wij zijn er niet zot van. Heel goed tegen insecten enzo, dat zal wel, maar wij blijven er ver van uit de buurt. Toch is het ons ook al opgevallen: op hun acht enge pootjes en hun veel te dikke lijf hebben spinnen vaak haartjes staan. Op een vogelspin is dat heel duidelijk te zien, maar ook kleinere modellen hebben die haartjes.

En nu blijkt daar een hele goede reden voor te zijn. Aangezien spinnen geen oren hebben, dachten wetenschappers lang dat ze genoeg hadden aan hun ogen en gevoelige pootjes. Maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn: de haartjes op de poten functioneren als een soort voelsprieten, en daarmee kunnen ze op een aantal meter afstand andere mensen ‘horen’. Eigenlijk zijn die haartjes dus gewoon een extra superkracht. Brrr.

Leuk detail: om uit te vissen wat er in de hersenen van de spinnen gebeurde als de haartjes ‘getriggerd’ werden, moesten de onderzoekers de spinnen onder een scanner leggen, die hun lijfje en hoofd moest platdrukken om een goed beeld te krijgen. Eén van de redenen dat het onderzoek zo lang duurde, is dat de spinnen altijd nét iets te hard werden platgedrukt, waardoor ze ontploften. We hebben er een beetje medelijden mee, maar anderzijds, zij hebben superpowers, da’s nu wel zeker.

Gesponsorde artikelen