Dienst vreemdelingenzaken werkt volop mee met onderzoek Zaak Kucam

Dienst vreemdelingenzaken werkt volop mee met onderzoek Zaak Kucam

Het parket maakt werk van het onderzoek naar fraude met humanitaire visa. Voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) werd uitvoerig ondervraagd en er werd ook onderzoek uitgevoerd bij de Dienst Vreemdelingenzaken van huidig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld), dat z’n volledige medewerking verleent met het onderzoek. 

Recent kwam aan het licht hoe Melikan Kucam (N-VA) tegen betaling humanitaire visa gaf aan Assyriërs, dat zijn oosterse christenen die voornamelijk afkomstig zijn uit Syrië en Turkije. Het zou gaan om meer dan 200 van die Assyriërs die grof geld betaalden voor een visum. Er is daarbij twijfel over de rol van Francken. De voormalige staatssecretaris beweert van niets te weten, maar volgens andere bronnen werd Francken tot twee keer toe getipt over die fraude.

Francken ondervraagd

Vanmorgen werd voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie
Theo Francken (N-VA) ondervraagd door het parket. “Ik kan bevestigen dat ik ben uitgenodigd voor een verhoor door het gerecht en uiteraard ook op deze uitnodiging ben ingegaan”, laat Francken weten aan HLN.

Zoals Francken eerder al liet weten op Twitter is hij bereid tot volledige samenwerking met het parket. “Ik wens in dit verhaal volledige transparantie te verschaffen, maar in het belang van het onderzoek kan ik geen verdere concrete informatie bezorgen.”

EPA

Onderzoek Dienst Vreemdelingenzaken

Naast de ondervraging van Theo Francken had het parket vandaag ook een afspraak op de Dienst Vreemdelingenzaken bij huidig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld), dat bevestigen bronnen op haar kabinet.

Het is dus duidelijk dat het parket zo snel mogelijk op zoek is naar antwoorden in deze zaak en de aantijgingen aan het adres van Kucem én Francken serieus neemt. Daardoor lijkt de kans ook reëel dat er hoorzittingen aankomen. Verschillende partijen hebben al gevraagd voor deze hoorzittingen, maar da’s met de huidige politieke situatie geen sinecure. De vragen zijn namelijk gericht aan het adres van Theo Francken, maar die is nu geen staatssecretaris meer. Een staatssecretaris moet verantwoording afleggen aan het parlement. Maar een parlementslid, wat Theo Francken nu is, niet. Toch heeft de voormalige staatssecretaris al laten weten dat hij bereid is tot deelname aan een hoorzitting. Hij wil volledige transparantie bieden.

Humanitaire visa

Mechels gemeenteraadslid voor N-VA Melikan Kucam kwam in opspraak nadat een reportage van het VRT-programma Pano aan het licht bracht hoe Kucam christelijke Assyriërs grof geld liet betalen om zo humanitaire visa te verkrijgen. De prijs van een visa schommelde zo tussen 2.500 en 10.000 euro. Het verlenen van humanitaire visa kan gebeuren via verschillende tussenpersonen, die leveren de profielen aan bij de staatssecretaris voor Asiel en Migratie die deze dan goed- of afkeurt. Kucam is via de organisatie Assyrische gemeenschap Mechelen zo’n tussenpersoon en hij leverde zo 219 profielen aan het kabinet van de staatssecretaris. Na deze reportage werd een onderzoek opgestart om te controleren of de beweringen uit deze reportage correct zijn.

Kucam werd daardoor opgepakt en aangehouden op verdenking van mensensmokkel, passieve omkoping, afpersing en criminele organisatie. Theo Francken, die ten tijde van de acties van Kucam staatssecretaris voor Asiel en Migratie was, kwam eveneens in opspraak. Hij zou getipt zijn over deze fraude, maar stapte niet naar de politie. Volgens Francken verleende hij enkel visa aan “kwetsbare” christelijke Assyriërs, die daardoor gered zijn uit de klauwen van IS.

Gesponsorde artikelen