Left Right
scrollTop top

Dierenasielen zijn blut, maar Vlaamse regering wil geen geld geven


Dierenasielen zijn blut, maar Vlaamse regering wil geen geld geven

Dierenasielen leven momenteel op de giften van sympathisanten en geld dat ze krijgen van gemeenten, maar dat is niet genoeg. Ze smeken om meer middelen bij de Vlaamse regering, maar bevoegd minister Weyts zegt dat Vlaanderen geen geld zal geven.

Dierenasielen waren lange tijd een federale materie. Toen gaven de provincies subsidies aan de asielen, maar toen dierenwelzijn een Vlaamse bevoegdheid werd, stopte de steun van de provincies. Want die dachten dat de Vlaamse overheid wel steun zou geven. Maar niet dus.

Geen Vlaams geld

“Dierenasielen zijn afhankelijk van vrijwilligers en dat is niet oké. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) zou structurele middelen moeten creëren, want asielen spelen een belangrijke rol in onze samenleving”, zo zegt gedeputeerde in Vlaams-Brabant Tie Roefs in Het Nieuwsblad.

Maar daar knelt het schoentje, want Ben Weyts is niet van plan om geld vrij te maken voor de dierenasielen, omdat de dierenasielen nooit eerder Vlaamse steun hebben gekregen. De minister zegt dat hij liever budget wil opsouperen aan het opsporen van dierenmishandeling, dan aan het inspecteren en financieren van asielen. Hij vraagt zich dan ook af waarom de provincies hen niet meer zouden steunen.

Van het kastje naar de muur dus en de enigen die slachtoffer zijn van dit getouwtrek zijn de dierenasielen.

Provinciale steun?

En wat met die provinciale steun? Dat kan inderdaad perfect, al hangen daar geen vaste bedragen aan vast. Elke provincie kan dus geven wat hij wil of kan schenken. Zo komt het ook dat er sterke verschillen zijn in de verschillende provincies. Volgens dierenrechtenorganisatie Gaia heeft de provincie Vlaams-Brabant zo’n 40.000 euro vrijgemaakt, maar hebben andere provincies niets gegeven aan de dierenasielen. Want ook de provincies staan onder financiële druk. Het is dus maar de vraag hoe lang deze situatie houdbaar is en wat de gevolgen zullen zijn.

Zelf helpen?

Als je zelf wil helpen, dan kan je altijd een gift storten aan een dierenasiel, maar vaak zoeken dierenasielen ook vrijwilligers om een handje te helpen of tijdelijk dieren op te vangen.

Zo zoekt het dierenasiel van Gent regelmatig naar pleeggezinnen voor de kittens die ze binnen krijgen. Op die manier zijn de diertjes beter gesocialiseerd en kunnen ze in een warmere omgeving opgroeien vooraleer ze definitief geadopteerd worden.

iStock

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899