Diëten weer wat moeilijker geworden: ’t hangt af van je genen of het werkt of niet blijkt nu

Diëten weer wat moeilijker geworden: ’t hangt af van je genen of het werkt of niet blijkt nu

Je zou het niet zeggen, afgaande op de titel – Improving Metabolic Health Through Precision Dietetics in Mice- maar de studie die eronder zit is een game changer. Het is nu immers wetenschappelijk aangetoond dat er niet zoiets bestaat als een dieet dat voor iedereen werkt. Het optimale dieet hangt af van je genetische achtergrond zo blijkt.

Het is niet meteen goed nieuws voor dieetgoeroe’s en eigenlijk de hele dieetindustrie, goed voor ondertussen een jaarlijkse omzet van meer dan 1.500 miljard wereldwijd. Dieetadviezen zijn gebaseerd op de theorie dat er één soort dieet bestaat dat bij iedereen van toepassing is. Deze studie haalt dat onderuit.

Een eetpatroon dat de één gezond en slank maakt, kan bij iemand anders juist het tegenovergestelde bewerkstelligen. En dat heeft wel degelijk te maken met je genen.

Muizen en mensen

Er is nu dus onderzocht op een gecontroleerde manier hoe genetica een rol speelt bij diëten. De onderzoekers gebruikten voor het onderzoek muizen, die qua genetische samenstelling en de neiging om metabole ziekten te ontwikkelen, sterk op mensen lijken.

De muizen werden vervolgens gecontroleerd op verschillende symptomen die aan obesitas gerelateerd zijn, zoals een verhoogde bloeddruk en cholesterol, leververvetting en bloedsuikerspiegel. Daarnaast bestudeerden de onderzoekers gedragsveranderingen in de muizen, zoals hoeveel ze bewogen en aten.

De onderzoekers maakten gebruik van poedervoer dat werd ontworpen om menselijke voedingspatronen zo goed mogelijk na te bootsen. Ze maakten gebruik van vier groepen muizen om te kijken hoe vijf verschillende eetpatronen de gezondheid over een periode van zes maanden zou beïnvloeden.

Amerikaans, Japans, Zuid-Europees en Atkins

De muizen verschilden genetisch gezien net zo veel van elkaar als twee willekeurige personen. Binnen één groep zaten er bijna geen genetische verschillen. De wetenschappers vergeleken het ongezonde eetpatroon van Amerikanen (meer vet en verfijnde koolhydraten zoals mais) met drie diëten die bekend staan als gezond: Zuid-Europees (bestaande uit tarwe en rode wijn extracten), Japans (met rijst en groene thee extract) en het Atkins-dieet (veel vet en eiwit, maar weinig koolhydraten). Het vijfde dieet bestond uit standaard voer en functioneerde als controlegroep.

Hoewel het Japanse eetpatroon goed aansloeg bij de meeste muizen, reageerde één groep daar erg slecht op. Die muizen ontwikkelden een toename aan vet in de lever en er werden zelfs sporen van leverschade gevonden.

Dik door minder koolhydraten

Een vergelijkbare situatie ontstond bij het Atkins-dieet, momenteel zowat het populairste dieet. Twee genetische groepen reageerden er goed op, de andere twee helemaal niet. Die muizen leden aan overgewicht, bouwden veel vet op in de lever en hadden een hoog cholesterolgehalte.

De resultaten laten zien dat een eetpatroon dat voor de een goed werkt, bij de ander het tegenovergestelde effect kan creëren. Het optimale dieet hangt dus af van je genetische achtergrond.

Het onderzoek wil trouwens helemaal niet zeggen dat diëten of op je eten letten een slechte zaak is. Het haalt alleen de stelling onderuit dat er zoiets bestaat als het juiste dieet dat voor iedereen werkt.

In de toekomst wil het onderzoeksteam achterhalen welke genen betrokken zijn bij dit proces. Zo willen ze een test ontwikkelen die iedereen het beste dieet voor zijn eigen genetische samenstelling kan vertellen.

Gesponsorde artikelen