Dieven worden braver: bijna 11.000 inbraken minder dit jaar

Dieven worden braver: bijna 11.000 inbraken minder dit jaar

In 2016 zijn er bijna 11.000 inbraken minder aangegeven dan in 2015 en ook in 2017 zal die dalende trend zich voortzetten. De daling geldt voor alle provincies in ons land. 

CD&V-kamerlid Franky Demon vroeg de inbraakcijfers op en merkte de opvallende daling in inbraken op. In De Standaard zegt hij “Als we de cijfers van het eerste trimester bekijken, werden daarin 13.668 inbraken geregistreerd. Dat is nog geen vierde van het aantal inbraken in 2016”.

Niet alleen inbraken in het algemeen dalen in aantal, ook inbraken die met geweld gepleegd worden, dalen in aantal.

Overdag op vrijdag

De meeste inbraken gebeuren overdag, tussen 6 en 22 uur, wanneer mensen meestal aan het werk zijn. Vrijdagen en zaterdagen zijn topdagen voor inbrekers. De meeste inbraken vinden trouwens plaats in de provincies Henegouwen, Antwerpen en Brussel.

De meeste inbraken, namelijk zo’n 70 procent, gebeuren in huizen. Zo’n 18 procent van de inbraken gebeurt in appartementen en de overige inbraken vinden plaats in garages en andere gebouwen.

Preventie werkt

Kamerlid Demon denkt dat de preventieve acties van politiezones en alerte burgers voor de daling gezorgd hebben, maar vindt dat we nu niet op onze lauweren moeten rusten. “De politie moet ook in de toekomst blijven investeren in inbraakpreventie”, zo zegt hij nog.

Gesponsorde artikelen