Dikke fuck-up van politie: huurmoord-aanklacht tegen drummer Phil Rudd van AC/DC ingetrokken

Spectaculair nieuws gisterenochtend: Phil Rudd, drummer van AC/DC was gearresteerd en voorgeleid op beschuldiging van onder meer het proberen inhuren van een huurmoordenaar om twee mensen te laten ombrengen. Nog geen dag later laat het Nieuw-Zeelandse gerecht de klacht vallen want volgens de openbaar aanklager is er onvoldoende bewijs. Daarmee is Rudd er wel nog niet helemaal van af. Hij riskeert nog steeds zeven jaar cel. En de politie blijft volhouden dat ze wel genoeg redenen had om de drummer te beschuldigen.

De 60-jarige Rudd zou geprobeerd hebben twee mannen te laten vermoorden. Rudd zei niets in de rechtszaal en werd op borgtocht vrijgelaten, op voorwaarde dat hij geen contact heeft met de man die hij zou hebben ingehuurd om de moorden te plegen. De drummer werd gearresteerd nadat zijn huis werd doorzocht. 

Niet genoeg bewijs

In Nieuw-Zeeland heeft de politie geen toestemming nodig van de procureur om iemand in zaken die met moord te maken hebben meteen voor een rechter te brengen en te beschuldigen. Maar er is wel een systeem waarbij een openbare aanklager binnen de 24 uur zo’n zaak moet “testen”, of met ander woorden moet bekijken om te zien of er genoeg bewijs is om effectief over te gaan tot een vervolging.  Volgens de openbare aanklager in kwestie, Greg Hollister-Jones, is er dat bewijs niet. En dus werd de klacht dat Rudd een huurmoordenaar zou hebben benaderd om twee mensen te vermoorden gedropt.

Vreemd

Het is op z’n minst een vreemde affaire. De politie was (en is volgens bepaalde bronnen) ervan overtuigd dat ze wel degelijk genoeg bewijs hadden om aan te tonen dat Rudd wel degelijk van plan was om via een huurmoordenaar twee mensen te laten omleggen. (“Police did not need permission from the Crown to lay a charge, they were confident that they had a case strong enough against an alleged offender to pass the test required under the Solicitor-General’s prosecution guidelines.”)

Rudd heeft volgens getuigen ook nooit de moeite gedaan om te ontkennen. Ook de rechter die de borgsom bepaalde en een datum prikte voor een volgende stap in de vervolging was blijkbaar overtuigd toen hij het politierapport las. Maar de openbare aanklager niet.

De aanklacht van het uiten van doodsbedreigingen aan een persoon en het bezit van twee soorten drugs (meth en weed) blijven ook overeind. Wat de drugs betreft, hangt er Rudd niet veel boven het hoofd, maar wat de doodsbedreigingen betreft wel. Hij riskeert blijkbaar nog steeds 7 jaar cel. Het feit dat die aanklacht niet gedropt is, duidt er waarschijnlijk op dat er daar wel heel solied bewijs is. De voorwaarden van Rudd blijven ook van kracht.

Meer
Lees meer...