Dikke klasse van Meryame Kitir: ze doet gezamenlijke mededeling met Van Biesen en redt zo diens vel

Luc Van Biesen (Open Vld) “heeft spijt’ van wat z’n woorden in de Kamer veroorzaakt hebben. En Meyrame Kitir (sp.a) “is blij dat het probleem erkend is”. In een opvallende gezamenlijke mededeling in het parlement vegen beiden zo de spons over een pijnlijk incident. En het getuigt vooral van klasse aan de kant van Kitir: na de uitval redt ze eigenlijk het vel van de Open Vld’er.

Hij stond er meer dan beteuterd bij, handen op de rug als een gestraft kind, en een sombere blik. Luc Van Biesen, Kamerlid voor Open Vld, had duidelijk iets goed te maken.

“Ik wil duidelijke zeggen dat de kwetsende en beschuldigden woorden in het kader van een redenering, dat ik spijt heb van die woorden. En dat ik spijt heb dat ik de indruk heb gegeven om mevrouw Kitir, Meyrame en de Marokkaanse gemeenschap te kwetsen. Dat zijn woorden die niet tot mijn woordenschat behoren. Ik ben geen racist, ik zal nooit een racist worden. Ik hoop ook dat we tegen racisme zal werken. Racisme kan hier niet, nergens niet nooit niet. voorbeeldfunctie om racisme op alle vlakke bestrijden.”

Meryame Kitir reageerde rustig, met stevige lichaamstaal: “Ik ben blij dat Luc is ingegaan op de uitnodiging om een constructief gesprek te hebben. Ik ben blij dat het probleem erkend is, maar voornamelijk dat er een signaal komt dat racisme niet kan. Ik ben blij blij om samen een boodschap te brengen. We zijn tegen racisme samen, ten alle tijden.”

Een poging om z’n arm op haar rug te leggen

Samen vragen beantwoorden of nog meer woorden vuil maken aan de zaak zat er niet in, beiden wandelden terug de trappen op van het parlement. Geen handje schudden of kussen ook, een flauwe poging van Van Biesen om z’n arm over de rug van Kitir te leggen was de enige vorm van lichaamscontact. En toch mag vooral Van Biesen van geluk spreken dat het op deze manier eindigt. De druk om nog verder sancties te nemen op hem of z’n partij is nu weg. En toch heeft hij z’n versie, dat hij een redenering opbouwde over de werknemers van Caterpillar, blijven aanhouden.

Maar Kitir zette zich daar duidelijk boven, voor haar ging het om de symboliek en het “gezamenlijk signaal” dat van belang was. Dat was belangrijker dan een tegenstander politiek beschadigen: was Kitir niet voor de camera’s verschenen met Van Biesen, dan zou de zaak veel moeilijker gelegen hebben voor Van Biesen.

Vanmorgen nog onderstreepte Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten dat de zaak niet blauw-blauw zou blijven. Sinds gisterenmiddag hielden de woorden van Van Biesen de Kamer en de politiek in z’n greep. Sp.a-fractieleider Meryame Kitir en een groep Kamerleden die rond haar zitten in het halfrond, hadden gehoord dat Van Biesen in het halfrond riep: “Ga terug naar Marokko”. De man zelf ontkende dat in alle talen, maar bood wel een beetje halfslachtig z’n verontschuldigingen aan over het ‘misverstand’. Rutten eiste tekst en uitleg, maar was niet tevreden. Voor haar is “het incident nog niet gesloten.” Met de gezamenlijke mededeling valt het doek over de onfrisse zaak.

Meer
Lees meer...