Ding Liren wint wereldkampioenschap schaken waar hij eigenlijk niet eens moest zijn

Na een gelijke score na veertien spelletjes ging het kampioenschap over tot tiebreaks met een sneller speltype. Tijdens het vierde rapid-spel kon Ding een overwinning forceren van zijn Russische tegenkandidaat Ian Nepomniachtchi.

Waarom is dit belangrijk?

Midden 2022 dropte de voormalige wereldkampioen, Magnus Carlsen, een bommetje. Hij zou zijn wereldtitel niet verdedigen tegen Nepomniachtchi. Zo maakte Ding onverwachts toch een kans op de overwinning.

In het nieuws: China heeft zijn eerste wereldkampioen in het schaken.

Het format van het wereldkampioenschap is tweedelig. In het ene jaar wordt the candidatestournament gespeeld. Hierin wordt bepaald wie het tegen de wereldkampioen moet opnemen. Het jaar nadien speelt de winnaar van dat toernooi tegen de wereldkampioen voor de titel.

  • Na 14 klassieke wedstrijden stond de score voor Ding en Nepomniachtchi gelijk. Beide spelers behaalden drie overwinningen, de overige acht spelletjes eindigden met een gelijke score. De gehanteerde tijdsstructuur bij klassieke spelen op het wereldkampioenschap is 120 minuten voor de eerste 40 zetten, dan krijgen spelers 60 minuten extra voor de volgende 20 zetten. Vanaf de 61ste zet krijgen spelers nog eens 15 minuten extra, plus 30 seconden per gespeelde zet.
  • Bij een gelijke score na de klassieke wedstrijden wordt in de tiebreaks overgegaan naar een sneller spelformaat. Er worden vier spelletjes gespeeld met 25 minuten op de klok met 10 extra seconden per zet. De eerste drie spelletjes eindigden gelijk en bij het vierde spel leek het ook gelijk te eindigen, maar mede door een ongelukkig geplaatste loper van Nepomniachtchi zag Ding – die met de zwarte stukken speelde – de kans om voor de overwinning te strijden. Toen Nepomniachtchi de handdoek in de ring gooide, hadden beide spelers minder dan een minuut tijd op de klok staan.
  • Op een bepaald punt bood Nepomniachtchi een gelijke stand aan. Spelers kunnen een gelijkstand aanbieden door een bepaalde positie drie keer te herhalen, alleen ging Ding er niet op in. Indien de score gelijk stond na de tiebreaks, zou er naar een nog sneller spelformaat overgegaan worden, van 5 minuten en drie seconden extra tijd per zet.

2021 kopie

  • Normaal gezien zou het wereldkampioenschap 2023 een kopie zijn van het kampioenschap in 2021. Magnus Carlsen zou zijn titel verdedigen tegen Ian Nepomniachtchi. Alleen stuurde de Noor, die al sinds 2013 de titel had na vijf edities onverslagen te zijn, zijn kat.
  • Carlsen zei het gevoel te hebben “er niet veel bij te kunnen winnen”. Zijn mededeling kwam er na de bekendmaking dat hij het opnieuw tegen Nepomniachtchi zou moeten opnemen. Al zei hij dat, indien hij het tegen een van de nieuwe generatie grootmeesters moest opnemen, hij wel zou spelen. Daarbij noemde hij expliciet de negentienjarige Frans-Iraanse grootmeester, Alireza Firouzja. Alleen kon de jongere schaker zich niet door de candidates tournament heen worstelen, en moest hij het onderspit delven aan de Russische Nepomniachtchi.
  • Toen bleek dat Carlsen serieus was over het feit niet te zullen spelen, moest Ding Liren in een maand tijd halsoverkop nog dertig officiële spelletjes spelen om zich te kunnen plaatsen voor het toernooi, een ongeziene sprint binnen de schaakwereld. Zo kwamen de nummer twee en nummer drie tegen elkaar uit.
  • Na 18 spelletjes tegen elkaar, kan Ding Liren zich nu wereldkampioen in het schaken noemen en komt zijn naam in hetzelfde lijstje als onder andere Magnus Carlsen, Viswanathan Anand, Garry Kasparov en Anatoly Karpov terecht. Alleen zal er steeds een asterisk naast de overwinning blijven staan. Hij nam het namelijk niet op tegen de échte nummer 1.
Meer
Lees meer...