Directeur Brusselse vzw jarenlang als consultant uitbetaald: verdiende tot 1.000 euro per dag

Directeur Brusselse vzw jarenlang als consultant uitbetaald: verdiende tot 1.000 euro per dag

Achttien jaar lang werd Michel Leroy als directielid van vzw GIAL, dat de informatica van de Stad Brussel regelt, uitbetaald als zelfstandige, tot zelfs 1.000 euro per dag. Zo haalde hij zo’n 3 miljoen euro binnen. “Het gaat hier over een praktijk die schepen na schepen, PS-mandataris na PS-mandataris, in stand is gehouden”, wijst gemeenteraadslid Bart Dhondt (Groen) naar het PS-bestuur.

Uit een auditrapport dat werd besteld door het Brusselse schepencollege is nog maar eens een nieuw schandaal in Brussel aan het licht gekomen. Michel Leroy heeft tijdens zijn achttien jaar als directeur ontwikkeling bij vzw GIAL, dat de informatica van Stad Brussel beheert, zo’n slordige 3 miljoen euro binnen gereven. Dat kon hij omdat hij jarenlang als (schijn)zelfstandige werd uitbetaald, dat meldt Le Vif/L’Express.

“Men is akkoord gegaan met dat systeem”

Leroy begon aan 875 euro per dag, maar dat steeg later zelfs naar 1.000 euro. Die lonen konden dus per jaar oplopen tot 270.000 euro, bedragen waarvoor normaal een openbare aanbesteding dient uitgeschreven te worden, wat niet is gebeurd. Zulke bedragen moeten uiteraard ook goedgekeurd worden door de Stad Brussel. “Het gaat hier over een praktijk die schepen na schepen, PS-mandataris na PS-mandataris, in stand is gehouden”, stelt gemeenteraadslid Bart Dhondt (Groen) aan VRT NWS.

Dat dit nu pas naar boven komt, is dus onmogelijk. “Het gaat hier over een contract dat de verantwoordelijke schepen telkens heeft moeten ondertekenen en waarbij men dus eigenlijk akkoord is gegaan met dat systeem”, legt Dhondt uit. “Er is geen audit nodig om te beseffen dat je een directeur van een organisatie niet uitbetaalt als zelfstandige.”

“Opnieuw wordt er aan zelfbediening gedaan”

Dat dit alles onder de neus van meerdere PS-mandatarissen gebeurde, zal het imago van de al door schandalen getergde partij geen goed doen. Eerder had Brussels burgemeester Philippe Close (PS) nog beloofd om te gaan snoeien in Brusselse mandaten en alle vzw’s te gaan doorlichten, waaronder ook GIAL.

Voor de oppositie is het dan weer het zoveelste bewijs van het wanbeleid van het PS-bestuur. “Het bewind van de PS is totaal uit de hand gelopen. De partij heeft een monster gecreëerd waarop zelfs zij geen vat meer heeft”, meent Dhondt, die ook de pijnlijke gelijkenissen met het Samusocial-schandaal blootlegt. “Opnieuw wordt er aan zelfbediening gedaan. En opnieuw met middelen die normaal voor publieke doelen kunnen worden gebruikt.”

Gesponsorde artikelen