Discussie laait hoog op: ‘De Kolonisten van Catan’ wordt gewoon ‘Catan’

Discussie laait hoog op: ‘De Kolonisten van Catan’ wordt gewoon ‘Catan’

Het populaire gezelschapsspel ‘De Kolonisten van Catan’ wordt niet langer verkocht onder deze naam verkocht. Het spel gaat al sinds 2014 door het leven als ‘Catan’. Vandaag barstte de discussie over deze naamsverandering in verschillende media en bij politici los. Velen noemen het een “verkrampte reactie” of zelfs “politiek-correcte waanzin”.

De naam van het bekende bordspel veranderde al in 2014. Het woord ‘kolonisten’ werd door de fabrikant 999 Games verwijderd. “Die term is sinds een jaar of tien zó beladen geworden, dat we het niet meer willen gebruiken voor onze spellen”, zegt woordvoerder Bert Calis van 999 Games aan de Nederlandse krant het Algemeen Dagblad (AD).

Het spel

Ondanks de oorspronkelijke naam, is het spel niet gelinkt aan kolonisatie. Spelers kunnen namelijk punten verdienen door dorpen, steden en wegen te bouwen. “Je breidt je imperium uit in een land dat nog niet bestaat”, zegt Calis. “Het draait niet om oorlog voeren en er worden ook geen historische gebeurtenissen nagespeeld. Van kolonisatie van land waar al mensen wonen is helemaal geen sprake.”

Opvallend is dat op de website van de fabrikant het spel nog steeds ‘De Kolonisten van Catan‘ heet. “Dat doen we omdat mensen in Google nog altijd het woord ‘kolonisten’ gebruiken om het spel te zoeken. Het zou zonde zijn als ze dan niet meer op onze site uitkomen, waar ze het kunnen aanschaffen.”

“Een paar gekkies in hun mailbox”

Vanuit politieke hoek zijn de reacties hard. Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter van de Nederlandse liberale regeringspartij VVD, heeft het over een “verkrampte reactie” van de fabrikant. “Je zit met houten blokjes routes te maken en je handelt in kaartjes met daarop wol, steen en hout. Tijdens het spel heb ik nooit de link gemaakt met andere culturen of het koloniale verleden”, zegt hij. Volgens hem laat 999 Games zich leiden door “een paar gekkies in hun mailbox”.

Ook in België kwam er een reactie op de naamsverandering. Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gaat het om een “politiek-correcte waanzin”. Dat liet hij in een post op Facebook weten.

“Onnodige stemmingmakerij”

Fabrikant 999 Games reageert geërgerd. “Het is inderdaad waar dat we in het verleden een paar aanmerkingen over de titel ‘De Kolonisten van …’ hebben gekregen. Omdat we graag voor iedereen leuke spellen willen maken, nemen we aanmerkingen altijd serieus. De naam ‘Catan‘ is echter om een heel andere reden aangenomen. Derhalve is het genoemde artikel in het AD totaal niet relevant”, zeggen ze in een persbericht.

“Om het merk internationaal te kunnen uitbouwen en beschermen ontstond er bij de hoofduitgever en auteur behoefte aan een internationaal uniforme merknaam. Deze naam is ‘Catan’ geworden en sinds 2014 wereldwijd verplicht toegepast”, legt 999 Games uit.

De fabrikant deelt ook een sneer uit naar het AD: “De discussie die het AD in de wereld brengt is wat ons betreft onnodige stemmingmakerij. Het verband met ons koloniaal verleden is ongegrond en nooit van toepassing geweest.”

Twitter reageert met humor

En sommige Twitteraars snappen alle heisa gewoon niet …

Gesponsorde artikelen